Innováció

Különleges üveglemezre mentették ki az 1978-as Superman-filmet

Az 1978-as film tartós és ellenálló adathordozóra mentését a Silica projekt tette lehetővé.

2019.11.10 13:07MTI

A Microsoftnak egy új technológiával sikerült a Warner Bros. teljes hollywoodi Superman-filmjét egy új és különösen tartós adathordozón, egy poháralátét-nagyságú kvarcüveglemezen rögzíteni.

Az 1978-as film tartós és ellenálló adathordozóra mentését a Silica projekt tette lehetővé. Erről a Microsoft egy blogbejegyzésben számolt be még hétfőn.

A kutatók szerint a kidolgozott technológiában ultragyors lézeroptikát és mesterséges intelligenciát használnak az adatok kvarcüvegre írására.

A szokásos adathordozóktól eltérően a kvarcüveg ellenáll a magas hőmérsékleteknek, az áradásoknak és más természeti katasztrófáknak, környezeti ártalmaknak, valamint a mágneses behatásoknak. A módszer különösen alkalmas a történeti levéltárból származó adatok vagy kulturális kincsek megőrzésére - közölte Jennifer Langston, a Microsoft menedzsere.

Az adatokat lézerrel írják nanoméretű, háromdimenziós rácsban, több rétegben. Az adatokat algoritmusok segítségével olvassák le. Az üveglemez évszázadokig fennmarad, és nem igényel állandó hőmérsékleten tartást vagy állandó frissítést.

"A teljes Superman-film üveglemezre mentése és sikeres olvasása jelentős mérföldkő" - hangsúlyozta Mark Russinovich, a Microsoft Azure technológiai vezetője. Mint hozzáfűzte, egyelőre kísérleti szakaszban vannak a kutatások, és a fő célkitűzés a feladat megvalósítása volt, ugyanakkor még számos kérdésre kell választ találniuk.

A Warner Bros. filmkatalógusa megőrzése miatt vette fel a kapcsolatot a Microsofttal, mikor tudomást szerzett az üvegalapú technológia kifejlesztéséről. A stúdió a Casablancát, 1940-es évekbeli rádiósorozatot és más történelmi kincseit is szeretné a legkorszerűbb módon archiválni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.