Fejlesztés

Közzétette véleményezésre az NMHH az 5G-frekvenciák árverési részleteit

A több mint 400 megahertznyi frekvenciakészlet elemeit iparági konzultációkat követően, a várható piaci érdeklődés alapján határozták meg.

2019.06.18 07:30MTI
hirdetés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette véleményezésre az 5G bevezetésére és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciasávok árverésének részleteit hétfőn a honlapján.

A hétfői NMHH-közlemény szerint a 3600 megahertzes frekvenciasávsávban 310 megahertz, a 2600 megahertzes frekvenciasávban 15 megahertz, a 2100 megahertzes frekvenciasávban kétszer 15 megahertz, a 700 megahertzes frekvenciasávban kétszer 25 megahertz értékesítési egység szerezhető meg. Utóbbi a műsorszórás átalakítása után, 2020 szeptemberétől használható csak mobilcélú szolgáltatásra.

A több mint 400 megahertznyi frekvenciakészlet elemeit iparági konzultációkat követően, a várható piaci érdeklődés alapján határozták meg. A nyertesek 15 évre kapják meg a használati jogosultságot, és azt egyszeri alkalommal, további 5 évre hosszabbíttathatják meg. Az NMHH július 8-ig várja az észrevételeket észrevételeket az árverési dokumentáció tervezetére, illetve július 13-án szakmai konzultáción is bemutatja a véleményezésre bocsátott árverés részleteit. Az eljárás a dokumentációtervezet véglegesítése után, várhatóan júliusban indul, az eredmény ősz végére várható. A szolgáltatók legkésőbb 2019 végére már rendelkezhetnek az 5G-hálózatok működéséhez szükséges frekvenciával - írták.

Az NMHH várakozása szerint a frekvenciák hasznosítása javítaná a belföldi mobilszolgáltatások minőségét, bővítené a kapacitásukat, az 5G bevezetése pedig ösztönözheti a digitális gazdaság fejlődését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.