ENSZ, WHO

Rákot okoz egy csomó fülhallgató

Az eddigi talán legkomolyabb kiáltványt fogalmazta meg a fülbe dugható, sugárzást okozó eszközök ellen a két világszervezet.

2019.03.19 17:20Ma.hu

Folyamatosan zajlik a vita a mobiltelefonok, illetve a "kütyük" sugárzásának egészségügyi ártalmasságáról; az eddigi, tudományos kutatásokra alapozott cikkek és híradások folyamatosan cáfolták egymást azzal kapcsolatban, hogy káros-e a fülhöz emelt mobil vagy sem. Aki eddig amiatt aggódott, hogy a fülnél tartott mobil veszélyes, head-settel, illetve vezeték nélküli eszközökkel telefonált a közelmúltban.

Ám most az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 250 tudósa kiáltványt fogalmazott meg, szerintük a vezeték nélküli fülhallgatók bizonyíthatóan veszélyesek, "ártalmasan küzel vannak a fejünkhöz".

Az írás szerint most már számos kutatás alátámasztja, hogy ezek a sugárzások károsan befolyásolják a szervezet működését és fokozzák a rákos kockázatot, roncsolják a genetikai állományt. A test károsodásának tünetei közé tartozhat - a kiáltvány szerint - a fejfájás, az izomfájdalom, különféle bőrbetegségek és akár az alvászavarok vagy az orrvérzés is.

A gyártók egyelőre nem reagálnak a tekintélyesnek tűnő, friss vészjelzésre - tudósította az Inforádió.

Követelések

- gyermekek és várandós nők védelme;
- az iránymutatások és a szabályozási szabványok reformja;
- a gyártókat ösztönözni kell a biztonságosabb technológiák kifejlesztésére;
- a felelős közművek megfelelő energiaminőséget biztosítanak, a káros földáram minimalizálása érdekében;
- a nyilvánosságot teljes körűen tájékoztatni kell az elektromágneses energia potenciális egészségügyi kockázatairól;
- az orvostanhallgatókat, orvosokat oktatni kell ezekre a veszélyekre, a kapcsolódó betegségek kezelésére;
- a kormányok az elektromágneses mezők és az egészségügy kapcsolatáról szóló kutatásokat támogassák, függetlenül az iparági szereplőktől;
- kapjon nyilvánosságot a szakértők pénzügyi kapcsolatrendszere;
- sugárzásmentes "fehér zónákat" kell létrehozni

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.