Tech

Kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó

Összesen 87 gigabájt lopott adatot tartalmazó adathalmaz jelent meg az egyik fájlmegosztón.

2019.01.17 18:49ma.hu

A 87 GB-nyi, Collection #1 néven terjedő adathalmaz összesen 12 ezer fájlt tartalmaz - írja a Hvg.hu.

Itt vannak a pontos számadatok:
- a nyilvánosságra került lista összesen 2,69 milliárd bejegyzésből áll (pontos számot azért nem tudni, mert az adatok között ismétlődőek is vannak);
- a kiszivárgott felhasználónév, illetve jelszó páros 1,16 milliárdra tehető;
- míg jelszóból 21,2 milliót, egyedi e-mail-címből pedig 773 milliót találtak rajta.

A lista előbb egy népszerű hackerfórumon jelent meg, de utána a MEGA nevű fájlmegosztón is felbukkant.

Az adatlopás tényét és részleteit bemutató Troy Hunt kiberszakértő szerint a kiszivárgott listán szereplő adatelemek több ezer forrásból származnak, azaz nem egy konkrét szolgáltatást vagy adatbázis feltörésével jutottak hozzá ismeretlenek. Az is biztos, hogy a feltört oldalak listáját mutató részén 47 magyar található (ezek mind .hu-ra végződnek), de a konkrét szám akár több is lehet, hiszen .com-ra is végződhet egy-egy hazai működtetésű oldal.

A kiszivárgott adatok listáját otthoni felhasználóként nem lehet átfutni, azonban több olyan szolgáltatás is létezik, amely képes megerősíteni az adatlopás tényét, illetve cáfolni azt. Az egyik ilyen a kiberszakértő Hunt által üzemeltetett Have I Been Pwned oldal (ebből a Firefox-ba épült verzió is van). Fontos, hogy ez nem csak a mostani esetnél tud bizonyítékul szolgálni, akkor is érdemes ránézni, ha más okból tapasztaltunk furcsaságot e-mail-címünknél. Azoknak pedig főleg tanácsos látogatni, akik több postafiókot üzemeltetnek.

A szolgáltatásból egy jelszókeresős verzió is létezik, ahol arra kereshetünk rá, hogy az egyes szolgáltatásokhoz használt jelszavaink veszélybe kerültek-e valamilyen adatlopásos ügy során, mint amilyen a mostani is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.