Ericsson

Az 5G előfizetők száma 2024-ben eléri az 1,5 milliárdot

A világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása várhatóan hat éven belül meghaladják a 4 milliárdot.

2018.11.28 20:15MTI

Az 5G előfizetők száma 2024-ben eléri az 1,5 milliárdot és a szolgáltatás a világ népességének több mint 40 százalékát fedi le 2024 végére - derül ki az Ericsson 5G hálózatokról szóló legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott iparági elemzéséből.

Közölték, ezáltal az 5G a globális bevezetésre szánt mobil technológia leggyorsabban terjedő generációjává válik. A Mobilitási jelentés legújabb kiadása szerint a mobil IoT-kapcsolatok (Internet of Things - a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása)) várhatóan hat éven belül meghaladják a 4 milliárdot.

Az Ericsson szerint az 5G bevezetésének fő mozgatórugói között említhető a megnövekedett hálózati kapacitás, a gigabájtonkénti költség csökkentése és az új használati módok követelményei.

A jelentés alapján az 5G technológia átvételében várhatón Észak-Amerika és Északkelet-Ázsia fog az élen járni. Észak-Amerikában az 5G előfizetések az előrejelzés szerint 2024 végére a mobil előfizetések 55 százalékát adják, Északkelet-Ázsiában pedig várhatóan több mint 43 százalékát. Nyugat-Európában az 5G előfizetések az előrejelzés szerint 2024 végére a mobil előfizetések mintegy 30 százalékát teszik ki.

A mobil adatforgalom 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest közel 79 százalékkal nőtt, ami a legmagasabb 2013 óta. Az okostelefononkénti megnövekedett adatforgalom Északkelet-Ázsiában - főleg Kínában - a globális mutatót jelentősen felfelé módosította. A 2017 vége és 2018 vége között elért körülbelül 140 százalékos okostelefononkénti forgalomnövekedésnek köszönhetően a régió 7,3 gigabájtos havi adatforgalommal a második legmagasabb okostelefononkénti adatforgalmat produkálja. Ez nagyságrendben havonta 10 óra HD videó online nézésének felel meg.

Az Ericsson adatai szerint 2018 és 2024 között a teljes mobil adatforgalom várhatóan ötszörösére nő, az 5G hálózatok pedig az előrejelzések szerint az időszak végére a mobil adatforgalom 25 százalékát tudhatják magukénak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.