End

A következő 48 órában világszerte leállhat az internet

Világszerte akadozhat az internetelérés, miután a történelem során először biztonsági frissítést hajtottak végre az egyik kulcsfontosságú háttérrendszerben.

2018.10.11 18:08Ma.hu

Az úgynevezett Domain Name System (DNS) avagy tartománynévrendszer az internetezés alapvető kelléke. Ennek köszönhető, hogy böngészéskor nem egy értelmetlen számsort kell begépelnünk a böngésző címsorába, hanem jóval könnyebben megjegyezhető webcímeket. A rendszert az Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű amerikai nonprofit szervezet felügyeli, amely a web története során most először változtatta meg a DNS-rendszer legfőbb titkosítási kulcsát - jelentette az RT hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu.

Azt, hogy hozzányúlnak a 2010-ben bevezetett titkosítási kulcshoz, még szeptember 16-án döntötték el. A frissítésre az előzetes tervek alapján október 11-én (csütörtökön), magyar idő szerint 18 órakor került sor.

A Mobile Research Group elemzője, Eldar Murtazin arra figyelmeztet, a kulcs megváltoztatásának pillanatát követő 48 órában világszerte akadozhat az internetelérés. A szakember szerint ez lassabb oldalbetöltődésekkel járhat, illetve lesznek, akik ideiglenesen egyáltalán nem érik majd el az internetet. Az ICANN több előzetes tesztet is végrehajtott, melyek azt mutatták, komolyabb gondok csak a felhasználók nagyon kis részénél adódhatnak.

Az internetforgalmat felügyelő szervezetnél egyébként semmit nem bíznak a véletlenre: tizennégy olyan emberük van az Egyesült Államokban, akik komoly kiberbiztonsági vészhelyzet után úgymond újra tudják indítani az internetet. A legfőbb őrök azonban nem ők: van hét olyan ember a világ különböző pontjain, akik akkor tudnak közbeavatkozni, ha az újraindításhoz szükséges mechanizmust is megtámadták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.