Durva

Halálba kergetné a gyerekeket Momo, a horrorlény

Arra próbálja rávenni, a gyerekeket és tinédzsereket, hogy hajtsanak végre bizonyos feladatokat.

2018.08.08 08:37ma.hu

Újabb, gyerekekre igencsak veszélyes jelenség terjedt el a neten az elmúlt hetekben. Momo, az ijesztő külsejű valami abban hasonlít a KékBálnára, hogy bizonyos dolgokra próbálja rávenni a gyerekeket. Az utasítások között ártalmatlannak tűnőek is vannak, például, hogy a fiatalok maradjanak fent az éjszaka egy bizonyos órájában. Aztán jönnek a sokkal durvább utasítások, mint pédául az öncsonkítás és az öngyilkosság.

A rejtélyes alak a WhatsAppon (egyes források szerint a Facebookon és a YouTubeon keresztül is ) vadászik a fiatalokra. Az elvégzett feladatokról minden esetben képes bizonyítékot követel. Ha a gyerek nem teszi meg, amit akar, nyomasztó képi- és hanganyagokkal kezdi zsarolni, illetve azzal ijesztgeti, hogy az éjszaka közepén megjelenik az ágya mellett, és bántani fogja - írja a 24.hu.

Egy 12 éves argentin kislány nemrégen felakasztotta magát, vélhetően Momo miatt. Az argentin és a spanyol rendőrség figyelmeztetést adott ki a gyermekek és szüleik számára ezt követően.

A madártestű, emberfejű lény alakja először egy japán kiállításon tűnt fel 2016-ban, és a Link Factory készítette, akkoriban kezdett el terjedni képe futótűzszerűen a neten, amit a zsarolófiók tulajdonosai használnak. Egyelőre nem tisztázott, kik állhatnak a háttérben.

Kiberbiztonsági szakértők szerint természetesen nem egy horrorfilmből lépett elő a riasztó figura, hanem egy redkívül durva kiberzaklatási jelenségről van szó. A bűnözők célja az adatlopás lehet - vélik.

A WhatsAppon három ismeretlen számról (japán, mexikói és kolumbiai)  tudni eddig, melyeken keresztül az alak kapcsolatba lép a gyerekekkel.

"Ha a szülők ezeket a problémákat nem veszik komolyan, súlyos következményekhez vezethetnek, mivel a gyermekeknél még nem alakult ki az önvédelmi mechanizmus" - figyelmeztetett az üggyel kapcsolatban Molnár István Jenő, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.