Döbbenet, ki állt mögötte

Magyar kamuhíroldal-hálózatot törölt a Facebook

Bő százezres nagyságrendű követőtábora volt.

2018.06.27 13:45ma.hu

A Facebook eltávolított a közösségi oldalról egy hírhedt magyar álhíroldal-hálózatot. A hálózatnak hat tagja volt (Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége, A tudás fája) és bő százezres követőtáborral rendelkezett.

Legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, mikor kamuhíreit egy neves magyar kutató biológus nevével és fotójával illusztrálta. Az Index úgy tudja, dr. Horváth József feljelentést is tett az ügyben. Mint írják, a törlés is azzal lehet összefüggésben, hogy a fent említett botrány miatt sokan jelentették a Káprázatos Clubot és társait álhíroldalként.

A hálózat főként lájkvadászattal, kamu ajándéksorsolással és álhírekkel foglalkozott. Legjobban működő trükkjük az emberek együttérzését használta ki. Kiraktak például egy (általában lopott) képet egy nagyon idős és/vagy nagyon beteg emberről, és megkérdezték, hogy hány lájkot érdemel. Talán meghökkentő, de elég sokat érdemelt.

Az egymással együttműködő, egymást körbelinkelő facebookos közösségek mögött hirdetésekkel alaposan megpakolt weboldalak álltak, itt jött be a profit az álhírekből.

A törlés után máris létrejöttek az ugyanilyen sítlusú, hasonló névvel rendelkező oldalak, mint például a Magyarok Közössége. Ez is jól mutatja, milyen nehéz felvenni a harcot az efféle oldalak ellen.

A lájkvadász és álhíroldalak ellen küzdő Fakepalm.hu azt is kinyomozta, ki állt a törölt hálózat mögött: egy Nagy Erika nevű, 48 éves orosházi tanárnő. Ez azért is megdöbbentő, mert ilyen oldalakat a sztereotípiák szerint leginkább ügyeskedő egyetemisták építgetnek. Másrészt az oldalak nyelvezete, írásképe inkább egy harmadik osztályos diák munkáját idézte, mint egy tanárnőét.

A Fakepalm.hu beszélt is Nagy Erikával, aki miközben lebuktatóit szidalmazta, elismerte, valóban ő állt a háttérben. Sőt, még panaszkodott is egy sort, hogy milyen sok munkája ment most kárba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.