Durva

Akár 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett a Facebook-botrány

Akár 2,7 millió európai Facebook-felhasználó személyes adatait is megoszthatták szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel.

2018.04.06 14:19MTI

Az Európai Bizottságot a Facebook tájékoztatta a potenciálisan érintett európaiak számáról.

Christian Wigand szóvivő elmondta, hogy Vera Jourová uniós igazságügyi biztos jövő hét elején telefonon fog beszélni a kérdésről Sheryl Sandberggel, a Facebook ügyvezető igazgatójával, és áttekintik, hogy a közösségi oldalnak milyen változtatásokat kellene végrehajtania, hogy megfeleljen az új uniós adatvédelmi előírásoknak.

Hozzátette, alaposan tanulmányozni fogják a Facebook válaszlevelét, amelyet a bizottság megkeresésére küldtek, de az biztos, hogy további egyeztetésekre lesz szükség a cég képviselőivel.

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

Az EU új adatvédelmi előírásai májusban lépnek életbe, amelyek alapján a szabályszegő vállalatokat akár az éves forgalmuk négy százalékának megfelelő összegre is bírságolhatják.

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapító-vezérigazgatója szerdán arról számolt be, hogy mintegy 87 millió felhasználó adatait oszthatták meg a londoni székhelyű, de New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analyticával, amely sajtóhírek szerint ezek feldolgozásával próbált képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

A botrány kirobbanása után letiltották az oldalról a Cambridge Analyticát, amelynek alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója - aki egy ideig a cég alelnöke volt - és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.