Értesülések

Kiderült: orosz kém a független szivárogtató

A magányos hekker, aki kiszivárogtatta az amerikai Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) ellopott levelezését, valójában az orosz titkosszolgálat ügynöke.

2018.03.24 05:30ma.hu

Putyin korábban tagadta, hogy az orosz kormány megpróbálta volna befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást, de az új felfedezés ennek ellentmond. A hekker, Guccifer 2.0 információira és a DCLeaksre a magyar kormánypárti sajtó és fideszes politikusok is előszeretettel hivatkoztak.

Guccifer 2.0, a magányos hekker, aki eljuttatta a WikiLeaksnek a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) ellopott levelezését, valójában nem egy független szivárogtató, hanem az orosz katonai hírszerzés, a Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) igazgatóságának egyik tisztje.

A hatóságoknak sikerült azonosítaniuk az ügyben érintett orosz tisztviselőt is, de a Daily Beast tényfeltáró cikke nem említi név szerint.

Guccifer 2.0 korábban azt állította, hogy Romániában aktív, és nem volt kapcsolata a Kremllel, amikor a 2016-os választások előtt átjátszotta a DNC levelezését a WikiLeaksnek. Guccifer 2.0 végül egy banánhéjon csúszott el: elfelejtette aktiválni a VPN-t, az aktivitás helyszínét elrejtő virtuális magánhálózatot, és hagyott maga mögött egy valódi tartózkodási helyéről árulkodó IP címet. Az amerikai nyomozás visszavezette a tevékenység kiindulópontját a GRU moszkvai főhadiszállására.

Ez komoly hatást gyakorolhat a Donald Trump és Oroszország esetleges összejátszását vizsgáló bűnügyi nyomozásra. Vlagyimir Putyin orosz elnök tagadta, hogy az orosz kormánynak köze lenne a hekkertámadáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.