Legyen malacod!

Élő tamagocsit fejlesztettek egy magyar településen

Bekamerázták az ólat, így szagmentesen, otthon a fotelből hizlalhatják az emberek a disznójukat, és huszonnégy órában nézhetik, hogy mit kap enni, hogy bánnak vele, milyen körülmények között van.

2018.03.07 15:27ma.hu

A kilencvenes évek virtuális világőrületén, a Tamagocsi ötletén felbuzdulva gondoltak egyet a szatmári Cégénydányádon, és azt mondták, miért ne lehetne otthon, a fotelból valódi állatot, konkrétan malacot nevelni. És az ötlet bevált - tudta meg az InfoRádió Kelemen Róbert polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy olyan partnerük is akad, aki talán sosem akarja levágatni a hízott disznaját.

Sánta András riportjában Kelemen Róbert elmondta: "Lassan vidéken is eltávolodnak a gyerekek az állattartástól". Cégénydányád polgármestere hozzátette: a Legyen malacod! program ahhoz is hozzájárul, hogy a fiatalok megszokják az állattartást, és ne riassza el őket a szag.

A program gondolata egy beszélgetésből származik, melyen a polgármester azt vitatta meg ismerőseivel, hogy hogyan lehetne nyomon követhető, egészségesebb élelmiszert az emberek asztalára rakni, illetve a vidéki állattartást népszerűbbé tenni. Ekkor került szóba a kilencvenes évek közkedvelt játéka, a Tamagocsi, aminek köszönhetően egy, a virtuális világban élő állatot gondozhattak, nevelhettek a gyerekek. "És utána jöttünk rá arra, hogy ezt miért ne lehetne megcsinálni ugyanígy a sertésekkel" - árulta el Kelemen Róbert.

Bekamerázták az ólat, így szagmentesen, otthon a fotelből hizlalhatják az emberek a disznójukat, és huszonnégy órában nézhetik, hogy mit kap enni, hogy bánnak vele, milyen körülmények között van. A szoftver ráadásul kiírja az állat súlyát, a környezet páratartalmát és más adatokat - magyarázta a polgármester. A programnak köszönhetően nyolc ember jól fizető állást kapott - tette hozzá.

Kelemen Róbert kiemelte, hogy volt már olyan érdeklődő, aki azt kérdezte, hogy van-e arra lehetőség, hogy nem vágják le a malacot, hanem természetes elpusztulásáig gondozzák. "Én felőlem addig lehet ott, ameddig jól érzi magát" - fogalmazott a polgármester, de hozzátette: "mindennek ára van".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.