GVH

Elég kemény büntetést kapott karácsonyra a Vodafone

Annak ellenére, hogy a Vodafone a jogsértést nem ismerte el, sőt - jelentős pénzügyi terhet vállalva - felajánlotta a határozott idejű szerződések ingyenes felbontásának lehetőségét az érintett fogyasztók számára.

2017.12.22 14:29ma.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mintegy 200 millió forintos bírságot szabott ki a Vodafone Magyarország Zrt.-re megtévesztő tájékoztatás miatt.

A versenyhivatal a pénteki közleményében kiemelte, hogy a bírság kevesebb mint a fele annak, amire a Vodafone többszörös visszaesőként számíthatott, mivel a hivatal úgy ítélte meg, hogy a telekommunikációs szolgáltató egyértelmű lépésekkel igazolta kifogásolt magatartásának megváltozását.

A GVH a Vodafone készülékeinek értékesítési ajánlatait népszerűsítő, 2013 októberétől megjelenő reklámkampányokat vizsgálva megállapította, hogy a tájékoztatás megtévesztő volt a készülékek tényleges áráról, mivel az akciós ár mellett nem tüntették fel a hűségidő alatt havonta fizetendő extra készülékdíjat. A GVH szerint a fogyasztókban az a téves benyomás alakulhatott ki, hogy az ár különösen kedvező és tévesen hihették, hogy az árnak csupán a kiemeléssel érintett elemét kell megfizetniük.

A Vodafone a jogsértést nem ismerte el, de az együttműködés jeleként a piaci gyakorlaton túlmenően szigorította megfelelési programját, módosította kereskedelmi gyakorlatát az érintett készülékértékesítéseket is, továbbá – jelentős pénzügyi terhet vállalva – felajánlotta a határozott idejű szerződések ingyenes felbontásának lehetőségét az érintett fogyasztók számára – tették hozzá.

A GVH kiemelt célnak tekinti a jogsértés miatt kárt szenvedett vagy hátrányos helyzetbe került fogyasztók, vállalkozások ellentételezését, ehhez pedig a bírságolás mellett a bírság csökkentése is hozzájárulhat megfelelési erőfeszítések vagy az eljárás során tanúsított együttműködés esetén – olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.