Védelem

Két komoly vírus is tarol most - vigyázzon a gépére!

Ha mostanában gyanúsan sok hirdetés bukkan fel számítógépezés közben, akkor a két legfertőzőbb vírussal lehet dolga.

2017.12.16 10:01ma.hu

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2017. novemberében a listát továbbra is a JS/Adware.AztecMedia adware vezeti. Ez egy olyan adware alkalmazás, amelyet kéretlen hirdetések megjelenítésére terveztek. Második helyen szerepel a JS/Adware.Imali, amely ugyanebben utazik, szintén reklámokat mutat, rosszindulatú kódja HTML oldalakba ágyazódik be észrevétlenül.

Harmadik lett a JS/Chromex.Submelius trójai, amely észrevétlenül rosszindulatú szoftverekkel ellátott weboldalakra irányítja át a gyanútlan felhasználó böngészőjét, és sok esetben hamis Chrome böngésző kiegészítőként is találkozhatunk vele. Toplistánkon ötödik helyre tornázta fel magát az SBM/Exploit.DoublePulsar exploit. Az SBM/Exploit.DoublePulsar néven észlelhető kártékony kód képes megfertőzni azokat sérülékeny rendszereket, amelyek a CVE-2017-0145 sebezhetőség elleni javítófoltot még nem futtatták le. Ez az a bizonyos sérülékenység, amelynek adatait az amerikai titkosszolgálattól lopták el, és a későbbi tömeges WannaCryptor, illetve WannaCry zsarolóvírusos fertőzésekért felelős.

Nyolcadik helyezett a LNK/Agent.CX trójai, amely egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle rosszindulatú parancsokat fűz össze és futtat le. A keletkezett .lnk kiterjesztésű "%drive_name% (%drive_size%GB).lnk" elnevezésű fájlokkal igyekszik megtéveszteni a felhasználókat, akik cserélhető meghajtó tartalomként jóhiszeműen rákattintanak a valójában kártékony hivatkozásra. A hatékony védekezéshez a naprakész vírusirtó mellett javasolt a Windows alatt az "Ismert fájltípusok elrejtése" beállítási lehetőséget is kikapcsolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.