Oktatás

Ismét meghirdette kiberbiztonsági képzését az NKE

Várják a jelentkezőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) februárban induló elektronikus információbiztonsági vezető szakirányú továbbképzésére.

2017.12.02 03:43MTI
hirdetés

Az egyetem közleményében kiemelte: miközben naponta jelennek meg hírek kisebb-nagyobb kibertámadásokról, amelyek egy-egy szervezet vagy akár ország normális működését veszélyeztetik, globális munkaerőhiány alakult ki a kiberbiztonsági piacon. Csak a magyar közszolgálatból mintegy kétezer olyan szakértő hiányzik, aki képes a kibertér jelentette kockázatokat megfelelően kezelni - tették hozzá.

Megjegyezték: nemcsak a mérnöki munkakörökben, hanem a rendvédelmi, közigazgatási, honvédelmi, külkapcsolati szakterületeken is felértékelődnek azok a szakemberek, akik behatóan ismerik az információs rendszereket.

Mint kifejtették, a 2013-ban elfogadott magyar információbiztonsági törvény előírja, hogy minden állami és önkormányzati szerv nevezzen ki információbiztonsági felelőst. A szakemberek képzése az NKE feladata lett. Ennek nyomán 2014-ben elindították az elektronikus információbiztonsági vezető szakirányú továbbképzést, amelynek keretében 2 félév alatt, levelező rendszerben ismertetik meg a hallgatókat az információbiztonság jogi, szervezési, vezetési, stratégiai és műszaki aspektusaival.

A kiberbiztonsági képzésen az egyetem oktatói mellett a szakmában széles körben ismert, gyakorlati szakemberek is oktatnak. Krasznay Csaba, az NKE Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója, a képzés felelőse elmondta: míg kezdetben olyan hallgatóik voltak, akiket az információbiztonsági törvény jelentette kötelezettség miatt delegált a munkaadójuk, "most már a hallgatók fele saját maga választja a képzést, saját közszolgálati vagy piaci karrierjének építése céljából".

Az NKE képzését eddig több mint kétszáz szakember végezte el, 2017-ben pedig ez az információbiztonsági szakma legnagyobb hazai elismerését, az informatikai biztonság napja (ITBN) Kiemelkedő Teljesítmény díját is megkapta.

A továbbképzésre 2018. január 5-éig lehet jelentkezni, a részletes tematika megtalálható a https://vtkk.uni-nke.hu/szakiranyu-tovabbkepzesek/szakiranyu-tovabbkepzesi-szakok/elektronikus-informaciobiztonsagi-vezeto weboldalon - írta az NKE.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.