Mi az a kezében?

Egy okostelefonozó indián a bizonyíték az időutazásra?

Egy 1937-es festményen iPhone-t tart egy indián.

2017.11.06 15:56ma.hu

Látja, hogy egy amerikai őslakos okostelefont (egyes lapok szerint iPhone-t) tart a kezében az alábbi, 1937-ben készült festményen? A nyolcvan év ezelőtti képen látható titokzatos tárgy sokak számára az időutazás lehetőségét veti fel.

A képet az olasz absztrakcionista, Umberto Romano festette, a 17. század egyik pillanatát megőrizve, amikor a massachusettsi Springfield alapítója, William Pynchon amerikai őslakosokkal körülvéve megérkezik az újvilágba. A jelenet mintegy 400 évvel az okostelefonok megjelenése előtt készült.

Daniel Crown történész úgy véli, hogy mindössze egy tükörről van szó. Ugyanis a helyiek nagyon szerették az új dolgokat, hiszen az európai ember egy technikailag lemaradt közösségben mindennel el tudta kápráztatni az indiánokat. Esetükben a tükör kifejezetten fontos volt, a vagyon és a presztízs szimbólumának számított. De az is lehet, hogy egy evangéliumot tartott a kezében.

dr. Margaret Bruchac, a Pennsylvani Egyetem antropológiai tanszékének professzora szerint biztosan valami 1600-as évekbeli népszerű árucikkről lehet szó, de tagadhatatlan, hogy pont úgy tartja a kezében és úgy összpontosít rá, mint ahogyan a mai ember egy okostelefont szokott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.