Fejlesztés

Hamarosan neten követhető az orvosi beutaló és a recept

A "betegkartonban" az allergiáktól kezdve a műtétekig minden megtalálható lesz.

2017.09.02 18:02MTI

Két hónap múlva már minden kórháznak, háziorvosnak és patikának rendszereznie kell a betegadatokat, hogy azokhoz bármely kezelőorvos mielőbb hozzáférhessen. A „betegkartonban" az allergiáktól kezdve a műtétekig minden megtalálható lesz. Mivel itt gyűjtik majd az összes betegadatot, biztonsági szempontból is folyamatosan vizsgáltatják a rendszert, hogy bármilyen támadást el tudjanak hárítani, írta a szombati Magyar Idők.

Az egységes ágazati informatikai rendszerhez, vagyis az EESZT-hez most még szabadon csatlakozhatnak, két hónap múlva viszont már minden kórháznak, háziorvosnak és patikának ebbe a rendszerbe kell feltöltenie a betegekkel kapcsolatos információkat, vizsgálati adatokat, beutalókat és recepteket.

A betegekről így azonnal tudni fogják, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen érzékenysége, allergiája van, vagy milyen betegségei, műtétei voltak korábban. Elkerülhetők lesznek a felesleges vizsgálatok, és a betegnek nem kell a leleteit, röntgenfelvételeit magával vinnie.

Vartus Gergely, az EESZT miniszteri biztosa a Magyar Időknek elmondta: a csatlakozáshoz nem kell semmilyen új szoftvert vagy eszközt beszerezni. A rendszert használó orvosoknak és asszisztenseknek viszont kell elektronikus személyi igazolvány, ezért ezt érdemes mielőbb kiváltaniuk.

Az e-személyik olvasásához szükséges 90 ezer kártyaolvasót megrendelték, 28 ezret már ki is szállítottak, szeptember közepére pedig mindenütt ott lesznek - áll a cikkben.

A kezelőorvos - az alapbeállítások szerint - bármilyen információhoz hozzáférhet, kivéve például a pszichiátria ellátással vagy a nemi betegséggel kapcsolatosakat. Mindenkinek érdemes ezért átgondolnia, milyen információkhoz engedélyez hozzáférést. Erről rendelkezni a kormányablakok ügyfélkapuin, illetve a kormányablakokban személyesen lehet.

Szabó Bálint, az EESZT szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a rendszert az adatvédelmi szempontból a legmagasabb, 5-ös fokozatú biztonsági osztályba sorolták. A betegek adataihoz csak az arra jogosultak férhetnek hozzá, és ők is csak a szükséges mértékben, illetve mélységben. Hozzátette: informatikai biztonsági szempontból folyamatosan vizsgáltatják a rendszert, és azon vannak, hogy bármilyen támadást el tudjanak hárítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.