Szabályzás

Biztonságosabb lesz mobilozni a roamingdíj eltörlésével

A nyilvános wifi-pontok rengeteg adatot szolgáltathatnak, és ha a felhasználó nem elég körültekintő, akkor könnyen a kiberbűnözők áldozatává válhat.

2017.07.02 18:13MTI

Csökkennek a nyilvános wifi-hálózat használatából származó mobilbiztonsági kockázatok a roamingdíj eltörlésével, ugyanis a felhasználók már külföldön is olcsóbban és emiatt nagyobb arányban használhatják saját mobilhálózatukat internetezésre - áll az ESET és a szintén IT-biztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. közös közleményében.

Közölték: a nyilvános wifi-pontok rengeteg adatot szolgáltathatnak, és ha a felhasználó nem elég körültekintő, akkor könnyen a kiberbűnözők áldozatává válhat.

Az ESET szakemberei szerint a kockázatok csökkenthetők, az okoseszközről internetezőknek – főleg külföldi használatkor – azt javasolják, hogy mindig ellenőrizzék a hálózatot és az alkalmazásokat, használjanak mindig erős jelszavakat és vírusirtót, de fizikailag is védjék készülékeiket.

Az ESET korábban online felmérést készített a magyar felhasználók utazás előtti és alatti mobilbiztonsági intézkedéseiről. Megállapították, hogy a válaszadók 83 százalékának fontos az internetszolgáltató hitelessége és megbízhatósága, 67 százalékuk az idegen hálózatról azonnal lekapcsolódik, ha az váratlan szoftverfrissítést kér. Ugyancsak 83 százalékuk pedig kerüli az online banki ügyintézést és vásárlást nyilvános hálózatról – tették hozzá.

A válaszadók 38 százaléka mindig, míg 28 százalékuk gyakran frissíti az operációs rendszerét és a számítógépén található alkalmazásait utazás előtt, 59 százalékuk pedig készít biztonsági mentést az adatairól, ami a zsarolóvírusok elleni védekezés egyik fontos eszköze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.