Petya

Zsarolóvírus - Az Europol szoros kapcsolatban áll a nemzeti hatóságokkal

Egy munkacsoportjuk aktívan figyelemmel kíséri a zsarolóprogram terjedését.

2017.06.28 18:56MTI
hirdetés

Az Europol szoros kapcsolatban áll a vírusfertőzéseket bejelentő országokban működő bűnüldöző hatóságokkal és a fontosabb ipari partnerekkel a hackertámadás hatásának felmérése, a teendők összehangolása és az "erő egyesítése" érdekében - közölte Rob Wainwright, az Europol ügyvezető igazgatója szerdán.

Az uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet (Europol) tájékoztatása szerint az első bejelentett zsarolóvírus-fertőzést követően az Europol koordinációs munkacsoportot hozott létre, amely aktívan figyelemmel kíséri a zsarolóprogram terjedését.

Rob Wainwright elmondta a kedden jelentkező vírus újabb komoly, globális hatású hackertámadás, amely hasonlóságokat mutat a nemrégiben súlyos károkat okozó WannaCry névre hallgató programmal. A keddi vírus - amely a Petya névre keresztelt vírus frissített verziója lehet - ugyanakkor kifinomultabb támadási képességgel rendelkezik, amely a számítógépek operációs rendszereinek számos sebezhetőségének kihasználására irányul. A vizsgálat jelenlegi szakaszában még nem lehet megmondani, hogy hány áldozatot szedett a gyorsan terjedő fertőzés.

A támadás újabb bizonyíték arra, hogy a számítógépes bűnözés milyen mértékben fejlődik, ezért az Europol ismételten felhívja a figyelmet a felelősségteljes internetes biztonsági intézkedések meghozatalára - hangsúlyozta az igazgató.

Kedden számítógépes rendszereket állított le - egyes feltételezések szerint - a Petya néven ismert zsarolóvírus Ukrajnában, Oroszországban, majd átterjedt Nyugat-Európára, sőt Indiára is. Az elsők között pénzintézeteket támadott meg, később átterjedt más szolgáltató és gyártó cégek, repülőterek számítógépeire és nemzetközi kikötőket és atomerőművet felügyelő komputerekre is.

A svájci számítástechnológiai hatóság (MELANI) szerint a Petya néven ismert elektronikus kártevő a Windows operációs rendszerek egyik kommunikációs protokolljának, az SMB-nek (Server Message Block) a sebezhetőségét használja ki.

A fertőzött számítógépen megjelenő üzenet szerint - a májusban mintegy 150 országon végigsöpört WannaCry zsarolóvírus esetéhez hasonlóan - az elérhetetlenné vált szervereket a kiberbünőzők csak 300 dolláros (85 ezer forintot) váltságdíj megfizetése ellenében oldják fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.