Hatalmas lehet a bírság

Szigorúan bírságolnák az internetes gyűlöletbeszédet a németek

A jövőben akár 50 millió euróra (15 milliárd forintra) is megbírságolhatók lehetnek internetes közösségi portálok, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a gyűlöletkeltő szövegeket.

2017.03.14 15:08MTI
hirdetés

Heiko Maas német igazságügyi miniszter kedden olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében akár 50 millió euróra (15 milliárd forintra) is megbírságolhatók internetes közösségi portálok, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a gyűlöletkeltő szövegeket.

Németország már 2015-ben nyomatékosan sürgette a Facebookot, a Twittert és a YouTube videomegosztót üzemeltető Google netcégeket, hogy fogadjanak el olyan viselkedési kódexet, amelyben ígéretet tesznek a gyűlülködő tartalmak 24 órán belüli törlésére.

A most előterjesztett törvénytervezet immár jogi kötelezettséggé tenné a törvénytelen tartalmak törlését, a beérkezett panaszok számának bejelentését, és megkövetelné, hogy a szolgáltatók könnyítsék meg a felhasználóknak a sértő tartalmak bejelentését. A Facebook, a Google és a Twitter képviselői egyelőre nem voltak elérhetőek, hogy kommentálják a tervezett változtatásokat.

Németország eddig is élen járt a világon a gyűlöletkeltő, erőszakkal fenyegető, erőszakos cselekményekre uszító és rágalmazó beszédek elleni törvényi szigorban, de a berlini kormány ezt most a közösségi médiára is ki akarja terjeszteni.

A törvénytervezet komolyan befolyásolhatja azt a több mint fél évtizede folyó vitát, hogy a közösségi média nagyobb felelősséget viseljen-e a felhasználók által közzétett tartalmakért, tekintve, hogy e portálok a hírek egyre fontosabb forrásai lettek.

Németországban e kérdés súlyát növeli, hogy a politikai osztály tart attól, hogy álhírek és rasszista tartalmú bejegyzések terjednek a közösségi portálokon az elmúlt két évben az országba érkezett több mint egymillió migráns rovására, ez pedig befolyásolhatja az idén ősszel tartandó parlamenti választás eredményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.