Spektrum

Az autizmus korai azonosítására alkalmas rendszert fejleszt két magyar cég

Olyan diagnosztikát segítő rendszert fejlesztenek, amely vizsgálja a tekintetmintázatot, valamint rögzíti, automatikusan elemzi és kiértékeli a vizsgált gyermekek vizuális ingerekre történő reakcióját.

2016.12.30 17:17MTI

Az autizmus korai diagnosztizálására alkalmas rendszert fejleszt az Ard Medical Kft. és a Nanotrade Kft. konzorciumi együttműködésben 496,29 millió forintból, amiből 329,74 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) - közölte az Ard Medical Kft. az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint olyan diagnosztikát segítő rendszert fejlesztenek, amely vizsgálja a tekintetmintázatot, valamint rögzíti, automatikusan elemzi és kiértékeli a vizsgált gyermekek vizuális ingerekre történő reakcióját.

A fejlesztés által a szakemberek már csecsemőkorban képesek lesznek az idegi fejlődési rendellenesség azonosítására. Így a betegség korai szakaszában megkezdhető a gyermek fejlesztése és a legmegfelelőbb életkörülmények megteremtése.

A konzorciumvezető Ard Medical Kft. 2003-as megalakulása óta kereskedik egészségmegőrző eszközökkel, és fejleszt egészségügyi műszereket, eljárásokat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság nettó árbevétele tavaly 122,41 millió forint volt, 732,23 millió forinttal kevesebb 2014-hez képest, eredménye 41,97 millió forinttal 3,35 millió forintra csökkent.

Konzorciumi partnere, a Nanotrade Kft. 2000 óta foglalkozik egyedi szoftverek fejlesztésével, valamint kis- és középvállalkozások informatikai rendszerének kiépítésével és üzemeltetésével. A kft. nettó árbevétele 2015-ben 167,78 millió forint volt, 1,45 millióval több, mint tavaly előtt, eredménye 469 ezer forinttal 154 ezer forintra csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.