Okostelefon

Nézze meg, miért robbannak fel a hibás Samsung Note 7 telefonok!

A videóból kiderül, miért hívott vissza több mint 2 millió készüléket a Samsung. De vajon a Note 7 melyik része veszélyes?

2016.09.22 08:27ma.hu

A lítiumion-akkumulátorok mindenféle kütyüben megtalálhatóak, de még az autókban is, sőt, minden egyes mobiltelefonban. Sok előnye közül az egyik, hogy biztonságosnak tartják.

Ehhez képest legalább 2 millió Samsung Note 7-es készüléket hívtak vissza, tűz- és robbanásveszély miatt az elmúlt pár hét alatt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hibás, vagy nem kifejezetten a telefonnak megfelelő töltő eleve problémát okozhat egy készülék akkumulátora számára, tönkre téve a töltő biztonságáért felelős áramköröket.

A telefonok töltéséért felelős teljes rendszerben megtalálhatóak olyan alkatrészek, amik az üzembiztonságért felelnek, magában az akkumulátorban is van ilyen. Ezek akadályozzák meg az akkumulátor túltöltöttségét és elvezetik a felesleges hőt. Ha ezek meghibásodnak, a lítium reakcióba lép, és ez tüzet vagy robbanást okozhat.

Látható, hogy a felrobbant telefonban a töltőcsatlakozásánál nincsenek égési sérülésnyomok, tehát nem itt állt fenn hiba, annál jobban látható, hogy maga az akkumulátor, annak is a közepe robbant be.

A Teslának is voltak egyébként gondjai a lítiumionnal, mivel az autók alján található akksik a felverődő kosz miatt gyakran sérültek meg és gyulladtak ki.

A Note 7-es telefonnál ilyen probléma nem áll fenn, semmi sem sérti meg az akkumulátort, tehát a tűz- és robbanásveszélyt a túltöltöttség, vagy magában az akkumulátorban a gyártás során bekerült szennyeződések felelnek.

Úgy tűnik tehát, hogy egy apró áramkör, az akksi tetején nem végzi jól a munkáját...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.