Magyar siker

Néhány éve fejt kódokat a globális informatikai verseny magyar nyertese

"Nagyon régen vettem egy könyvet, egy matekversenyen nyert könyvutalványból, amely a kódfejtésről szól, de valójában csak néhány éve oldok meg egyszerű, helyettesítéses kódokat tartalmazó rejtvényeket."

2016.09.14 20:48MTI

Csupán néhány éve fejt kódokat szórakozásból Szabó Zoltán 29 éves magyar fizikus, aki megnyerte a General Electric Twitteren zajló globális informatikai versenyét.

"Nagyon régen vettem egy könyvet, egy matekversenyen nyert könyvutalványból, amely a kódfejtésről szól, de valójában csak néhány éve oldok meg egyszerű, helyettesítéses kódokat tartalmazó rejtvényeket" - mondta el a fizikus, az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Szabó Zoltán úgy vélte, hogy a GE a versennyel valószínűleg az Industrial Internet of Things (IIoT) elnevezésű, a jövőben kibontakozó újabb informatikai ágazatot kívánta népszerűsíteni. Ennek lényege, hogy az internetre csatlakozó gépek és szenzorok rengeteg adatot tesznek közzé, amelyek "bányászatából" sokféle információt nyerhetnek ki a hozzáértők.

A fizikus elmondta, hogy a versenynek három szintje volt, az elsőben a Twitteren a GE egymással "csevegő" gépeinek bináris kódjait kellett átalakítani betűkké, és az így kapott angol szövegben kellett megtalálni egy jelszót. Ez vitte tovább a második feladatra, amely egy nagy, összetett kép volt, ennek alapos vizsgálatával találta meg a benne elrejtett szót. A harmadik, legnehezebb feladatban egy linket kellett megtalálni egy egyszerű képben.

A fiatal magyar szakember két hét alatt elsőként fejtette meg a feladványt, így ő nyerte meg a tízezer dolláros díjat. Emellett részt vehet a GE Minds + Machines elnevezésű novemberi, San Franciscóba szervezett konferenciáján is.

Világszerte több mint ezer IT-szakember, szoftvermérnök és adattudós, valamint profi és amatőr programozó kapcsolódott be a játékba, Magyarország pedig egyike volt azon országoknak, ahol a legmagasabb volt a résztvevők aránya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.