Technológia

Autószervizekben használt szoftver segíti a katasztrófavédelmet

Eddig csak autószervizekben használt járműinformációs adatbázis szoftver segíti mostantól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkáját, amely tartalmazza az utakon futó járművek több mint 95 százalékának pontos műszaki paramétereit.

2016.06.27 15:58MTI

A szoftvert ingyenesen az OKF rendelkezésére bocsátó Bosch hétfőn írt erről közleményében.

Mint írták, a közúti baleseti mentés során a tűzoltóknak az akkumulátor pontos helye a legfontosabb információ a jármű áramtalanítása miatt.

Nehezíti a mentést, hogy az akkumulátor az újabb autókban sok helyen lehet, nem csak a motorháztető alatt, és előfordulhat az is, hogy több akkumulátor is van egy kocsiban. Ezért fontosak a Bosch eddig javításra, diagnosztikára használt adatbázis szoftverének naprakész, másodpercek alatt kereshető információi, mert a sérültek ellátása addig nem kezdődhet meg, amíg az áramtalanítás meg nem történt. A Bosch az elmúlt hónapokban országosan 600 tűzoltónak oktatta ingyenesen a program kezelését.

Tollár Tibor, az OKF főigazgatója a közlemény szerint elmondta: évente átlagosan hatezer közúti baleset történik Magyarországon, amelyeknél jelentősen meggyorsíthatja a beavatkozást, és ezzel az életmentést a gépjárművek műszaki paramétereinek pontos ismerete. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.