Napokra leállt a Bundestag rendszere

Berlin kiberszabotázzsal vádolja az oroszokat

Tavaly egy kibertámadás miatt napokra le kellett állítani a német parlament alsó házának, a Bundestagnak a számítógéprendszerét.

2016.05.13 15:54MTI

Németország belföldi hírszerzése, a BfV szerint valószínűleg Oroszország a felelős azért a kibertámadásért, amely miatt tavaly napokra le kellett állítani a német parlament alsó házának, a Bundestagnak a számítógéprendszerét.

A német hírszerzés pénteken adta hírül feltételezését, miszerint a támadás mögött a Sofacy nevű, számítógépekbe betörő csoport állhatott, amelyet az orosz állam irányít.

Bundestag-ülés 2016-ban. (MTI/EPA)

Berlin részéről a szokatlanul zord bejelentés - jegyzi meg a Reuters brit hírügynökség - olyan időszakban hangzott el, amikor a német-orosz kapcsolatok a hidegháború vége óta a leghűvösebbek, amiatt, hogy Moszkva bekebelezte a Krímet, és amiatt ahogy beavatkozik a szíriai harcokba.

Hans Georg Maassennek, a BfV elnökének szavai szerint a közelmúltig az orosz hírszerzés általában megelégedett információszerzéssel, más szóval kémkedéssel, ám az utóbbi időben hajlandóságot mutat szabotázsra is.

E hét elején a Trend Micro nevű, Los Angeles-i alapítású, de nemzetközivé terebélyesedett software-védő biztonságtechnikai kutató cég azt állította, hogy hackerek egy csoportja április óta próbálja megtámadni Angela Merkel német kancellár pártjának, a CDU-nak a számítógéprendszerét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.