Kiberbiztonság

Kibervédelmi intézet: más kormányzati szolgáltatásokat is érintett a kormany.hu elleni támadás

Az áprilisihoz hasonló túlterheléses támadást érte a kormany.hu portált.

2016.05.06 15:08MTI

Más publikus kormányzati szolgáltatásokat is érintettek a héten a kormany.hu ellen indított támadások - közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) pénteken az MTI-vel.

A Belügyminisztérium (BM) szerdán közölte, hogy az áprilisihoz hasonló túlterheléses támadást érte a kormany.hu portált.

Az NKI az MTI megkeresésére pénteken azt írta: kedden és szerdán több hullámban túlterheléses támadás ért egyes kormányzati szolgáltatásokat. Ez idő alatt a kormany.hu weboldal lassulása, illetve átmeneti elérhetetlensége volt tapasztalható.

A támadás túlnyomó részben Magyarországon kívüli infrastruktúra felhasználásával történt - írta az NKI, megjegyezve, hogy az ilyen jellegű támadásokat legtöbbször (egyes felmérések szerint az esetek 97 százalékában) fertőzött számítógépekkel, úgynevezett botnetekkel végeztetik el. Hozzátették, hogy az eset hasonlított az április elejei túlterheléses támadáshoz, amely során ugyanezek a weboldalak voltak a támadások célpontjai, a támadók ugyanezen módszereket alkalmazták.

A védelmi intézkedéseknek köszönhetően az egyes szolgáltatások a támadás időtartamának "csak töredékében" voltak elérhetetlenek. A támadások megszűnésével a szolgáltatási színvonal minden esetben azonnal helyreállt - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a túlterheléses támadások önmagukban nem alkalmasak adatlopásra, "azonban azok nyomainak elfedésére felhasználhatják" - jegyezték meg, hozzátéve: az NKI még vizsgálja, hogy történt-e adatlopás, vagy volt-e erre irányuló kísérlet.

Legutóbb - április elsején 16 és 18 óra között, valamint 22 és 24 óra között, továbbá április 2-án 11 és 13 óra között - jelentős mértékű túlterheléses támadás tette időszakosan elérhetetlenné a kormányzati rendszerek egyes nyilvánosan elérhető szolgáltatásait. A fő célpontok igazolhatóan a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal honlapja (kih.gov.hu), a kormany.hu és a Külgazdasági és Külügyminisztérium publikus szolgáltatásai voltak. A támadók akkor az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS - Distributed Denial of Service) módszerét alkalmazták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.