Hajrá, lányok!

Két magyar diáklány vesz részt a nemzetközi tudományos versenyen

Két magyar diáklány vesz részt a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén: az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) május 8. és 13. között zajlik az Arizona állambeli Phoenixben.

2016.05.05 17:11MTI

Idén Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium 18 éves tanulója az Építsünk ereket őssejtekből elnevezésű projektjével, míg Bálint Karola, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tavaly végzett diákja ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin című projektjével vehet részt a megmérettetésen - közölte az esemény magyarországi kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Magyarországon a Magyar Innovációs Szövetség delegálja a magyar indulókat az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredményeik alapján.

A versenyen 77 ország 1760 döntős diákja - 852 lány és 908 fiú - vesz részt. A különböző kategóriákban induló fiatalok 4 millió dollár értékű díj és ösztöndíj elnyeréséért szállnak versenybe, a fődíj 75 ezer dollár (20,4 millió forint). A meghívott versenyzőktől a nemzetközi zsűri egy legfeljebb 15 oldalas angol nyelvű leírást kér előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn a neves zsűritagok személyes interjúkon győződnek meg a versenyzők felkészültségéről, majd hozzák meg a döntést a nyertesekről és díjazottakról.

A döntőbe jutott diákok az öt nap alatt a világ fiatal tudósaival, a jövő vállalkozóival ismerkedhetnek meg, találkozhatnak a tudományos élet elismert tagjaival, valamint a legnagyobb vállalatok és amerikai egyetemek képviselőivel is.

A rendezvényt 1950-ben hívta életre az amerikai Society for Science & the Public (Társaság a Tudományokért és a Társadalomért) elnevezésű nonprofit szervezet. A versenyt az Intel 1997 óta szponzorálja kiemelt támogatóként azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a matematikai és természettudományos területeken elért eredmények fontosságára, valamint középiskolás tanulók millióit ösztönözze olyan kutatásokra és találmányok kifejlesztésére, amelyek pozitív hatást gyakorolnak mindennapjainkra, életünkre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.