Távközlés

A Telenor élesben teszteli az LTE-Advanced technológiát

Kétszer olyan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, mint a jelenleg legfejlettebbnek számító 4G mobiltelefonos hálózat.

2016.04.06 16:50MTI

A Telenor szerdai tájékoztatása szerint a mobilszolgáltató társaság már hónapok óta teszteli a fővárosban, és most Győrben is több bázisállomásán elérhetővé tette az új technológiát.

Az LTE-Advanced a 4G továbbfejlesztett változata, amely másodpercenként 300 megabites elméleti letöltési, és 50 megabites feltöltési sebességre alkalmas.

Az eddigi teszteken a Telenor mérnökei 270 megabit/secundum (Mbps) letöltési sebességet is el tudtak érni az LTE Advanced alkalmazásával az adott bázisállomások közelében.

A két városban bármely Telenor ügyfél kipróbálhatja az LTE-Advanced technológiát, amennyiben készüléke támogatja azt, az érintett állomások közelében az előfizetők mobilkészüléke automatikusan erre a szolgáltatásra fog kapcsolódni - írták.

A Telenor néhány héttel ezelőtt sikerrel tesztelte a Voice over LTE (VoLTE) technológiát, amely jobb hangminőségű, gyorsabban felépülő mobilhívásokat tesz lehetővé 4G hálózaton. Magyarországon a 4G-s hálózatokat jelenleg csak mobil adatátvitelre használják. A Telenor február végi tájékoztatása szerint már az idén év végére elérhető lesz a 4G-s telefonhívás a társaság hálózatán.

A Telenor a közleményében arra is emlékeztetett, hogy 4G hálózatának kültéri lakossági lefedettsége jelenleg 97 százalékos.

A Telenor Magyarország 2015-ben 155,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el a nemzetközi számviteli szabályok szerint. A norvég Telenor-csoporthoz tartozó mobilszolgáltatónak Magyarországon mintegy 30 százalékos piaci részesedése és 3,5 millió egyéni és vállalati előfizetője van. A társaság 1100 munkavállalót foglalkoztat.

Korábban a Telekom is tesztelte már Magyarországon az LTE-Advanced technológiát, a mobilszolgáltató 2014 decemberében közölte, hogy néhány budapesti állomásán bekapcsolta a szolgáltatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.