High-tech

Már vakok és gyengénlátók is látják a Facebookot

Felismeri a közzétett képek tartalmát, leírást készít róluk, majd fel is olvassa a szöveget a Facebook új fejlesztése, amely elsődlegesen a közösségi portál vak és gyengénlátó felhasználói számára készült.

2016.04.05 17:26MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

A rendszer egyfajta mesterséges intelligenciát használva ismeri fel a képeken az arcokat és a tárgyakat. A működéséhez be kell kapcsolni az iPhone beépített képernyőolvasóját, a VoiceOvert.

A jelenleg csupán angol nyelven elérhető Automata Alternatív Szöveg elnevezésű fejlesztés egyelőre száz szóból - például kocsi, ég, desszert, baba, cipő és persze szelfi - gazdálkodik, és szigorúan a lényegre koncentrál.

A segítségével a felhasználók például megtudhatják, hogy egy adott képen három ember mosolyog a szabadban, ugyanakkor az nem fog kiderülni, hogy italt is tartanak a kezükben.

A Facebook idővel tovább akarja finomítani a technológiát, hogy az még pontosabb leírást tudjon adni a képek tartalmáról és a felhasználók esetleges kérdéseire is válaszolni tudjon.

A rendszer kedden indult el az iOS-en és a cég tervei szerint idővel Androidon, valamint a weben keresztül is elérhető lesz.

A Facebook szerint egy átlagos napon több mint kétmilliárd fotót tesznek közzé a közösségi oldalán és a tulajdonában lévő applikációkon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.