A Message to Our Customers

Megtagadta az Apple az FBI követelését

Tim Cook elképesztő levelet írt az Apple-felhasználóknak arról, hogy az FBI miként kényszeríti kiskapu (backdoor) beépítésére készülékeibe. Az Apple a nyilvánosság erejét használva nyomatékosította: ilyen nincs és nem is lesz.

2016.02.18 12:39ma.hu

San Bernardinóban tavaly decemberben történt 14 emberéletet követelő terrortámadás után az elkövetőktől lefoglaltak egy iPhone 5c telefont. Az FBI számára fontos információkat tartalmazhat a készülék, hiszen további terroristákat deríthet fel az elkövetők kapcsolati rendszeréből kiindulva. Ehhez azonban egy “kiskapu” kellene a titkosított szoftverbe, amit amúgy a kormány a hasonló helyzetekben is kihasználna. Tim Cook azonban hallani sem akar erről, az Apple kiadott egy hivatalos közleményt is az ügyben:

Az Egyesült Államok kormánya arra szólította fel az Apple-t, hogy olyan példátlan lépést tegyen, ami fenyegeti ügyfelei biztonságát. A cég szembefordult az utasítással, amelynek következménye túlmutat a konkrét jogi ügyön. Eljött a pillanat, amely nyilvános párbeszédet igényel, azt szeretnénk, ha ügyfeleink és az emberek mind megértenék, mi forog kockán – olvasható az üzenetben.

Apple CEO Tim Cook Is Standing Up To The Government

Apple CEO Tim Cook says the company will fight a court ruling ordering it to unlock the iPhone of one of the San Bernardino shooters over privacy concerns.

Közzétette: The Huffington Post - 2016. február 17.

Miért kell a feltörhetetlen titkosítás

Az okostelefonok, köztük az iPhone is, életünk nélkülözhetetlen részévé váltak. Az emberek hihetetlen mennyiségű személyes adat, privát beszélgetések, fotók, zenék, jegyzetek, naptári bejegyzések, névjegyek, pénzügyi információk, egészségügyi adatok tárolására használják. Még az is nyomon követhető, hol voltunk és mit csináltunk.

Minden ilyen információt meg kell védeni a hackerektől és a bűnözőktől, akik ellopva azokat tudtunk és beleegyezésünk nélkül használhatják és visszaélhetnek velük. Nem véletlen, hogy az ügyfelek elvárják, nem csak az Apple-től, hanem minden technológiai vállalattól, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megvédje ezeket a személyes adatokat. A személyes adatok biztonságának veszélyeztetése ugyanis magát a személyt veszélyezteti, ezért fontos rendkívüli mértékben a titkosítás mindannyiunk számára.

"Sok-sok éve használ az Apple is titkosítást ügyfelei védelme érdekében, mert hisszük, hogy ez az egyetlen módja az információk védelmének. Még mi sem érjük el ezeket az adatokat, mert hisszük, hogy egy iPhone tartalmához semmi közünk" - olvasható a közleményben.

A San Bernardino eset

"Megdöbbentünk és felháborodtunk a San Bernardinóban tavaly decemberben történt halálos terrorcselekmény miatt. Gyászoljuk a veszteséget, és kívánunk igazságot mindazoknak, akiknek életét érintette. Az FBI a támadást követő napokban kért tőlünk segítséget, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy támogassuk a kormányt azon erőfeszítéseiben, hogy megoldja ezt a szörnyű bűncselekményt. Mi nem szimpatizálunk terroristákkal.

Amikor az FBI olyan adatokat kért, ami eleve a birtokunkban volt, azokat átadtuk. Teljesítettünk minden kérést és parancsot, ami a San Bernardino üggyel volt kapcsolatos. Az Apple mérnökei az FBI rendelkezésére álltak, és a legjobb ötleteikkel, számos vizsgálati lehetőséggel álltak rendelkezésükre.

Nagy tisztelettel állunk az FBI szakemberei előtt, úgy gondoljuk, szándékaik jók. Eddig a pontig mindent megtettünk, amire képesek voltunk a törvény keretein belül, hogy segítsük őket. De most az USA kormánya egy olyan dolgot kért tőlünk, ami egyszerűen nem létezik, és túl veszélyesnek tartunk ahhoz, hogy létrehozzuk. Arra kértek, hogy építsünk „kiskaput” az iPhone-ba.

Pontosabban, az FBI azt akarja, hogy megkerülve a fontos biztonsági funkciókat az iPhone-okban, hozzuk létre operációs rendszerének egy új változatát és telepítsük a nyomozás során talált iPhone-ra. Mindazonáltal, ha nem a megfelelő kezekbe kerülne ez a szoftver - ami ma jelenleg nem létezik - képes lenne arra, hogy minden iPhone-t megnyisson, ami a kézben van.

Az FBI igyekezett különböző szavakkal megfogalmazni ezt az eszközt, de tévedésbe ne essünk: az iOS olyan verziója, amely megkerüli a biztonságot nem más, mint egy kiskapu. És bár a kormány szerint alkalmazása korlátozott lenne, nem nincs garancia arra, hogy ez ellenőrzött legyen."

Miért nem jó az adatbiztonság fenyegetése?

Aki azt állítja, hogy egy kiskaput beépíteni egyetlen iPhone-ba sima és tiszta ügy, az figyelmen kívül hagyja mind a digitális biztonság alapjait és a jelentőségét annak, amit a kormány ez ügyben elvár.

A mai digitális világunkban egy titkosított rendszerhez a "kulcs" mindössze egy darabka információ, ami kinyitja az adatokat, és csak annyira biztonságos, mint amennyire az őt körülvevő védelem. Ha ez a darabka információ ismertté válik, vagy az a mód, ahogyan kód felfedhető, a titkosítás bárki által legyőzhető lesz.

Noha a kormány leszögezte, hogy ezt csak egyszer használná a telefonhoz, ez sajnos nem ilyen egyszerű. Ha már egyszer létrehoztuk, a technika újra és újra használható lesz, számtalan eszközön. A fizikai világban ez egyenértékű a mesterkulccsal, amely képes zárak százmillióit megnyitni - éttermekét, bankokét és lakásokét. Nincs értelmes ember, aki ezt így el tudná fogadni.

A kormány arra kéri az Apple-t, hogy hackelje meg saját felhasználóit és ássa alá évtizedes biztonsági fejlesztéseit, amelyek ügyfeleinket védik - több tízmillió amerikai állampolgárt is beleértve - a kifinomult hackerektől és kiberbűnözőktől. Azok a mérnökök, akik megépítették ezt az erős védelmet az Apple termékeibe, ironikus, de arra lennének kényszerítve, hogy ők maguk gyengítsék meg azt, veszélynek kitéve az embereket.

Nem tudunk olyan esetet mondani, amikor egy amerikai cég felhatalmazást kaphat arra, hogy kitegye ilyen nagy kockázatú támadásnak ügyfeleit. Évek óta a titkosítással és nemzetvédelemmel foglalkozó szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyre sebezhetőbbek a titkosítások. Ha megtennénk, a jószándékú és törvénytisztelő polgárok, akik megbíznak az olyan vállalatokban, mint az Apple, érné kár.

Megtagadjuk az FBI követelését legmélyebb tisztelettel állva az amerikai demokrácia és szeretet hazánk előtt. Úgy hisszük, érdemes lenne minden érdekeltnek visszalépnie egy lépést és alaposabban megfontolni a lehetséges következményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.