Informatika

Új optikai adatátviteli rekordot értek el brit kutatók

1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre optikai adatátviteli rendszerek kapacitáshatárainak kutatása során.

2016.02.12 11:01MTI

Új optikai adatátviteli rekordot ért el az Optical Networks Group brit kutatócsoport, amelynek tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre optikai adatátviteli rendszerek kapacitáshatárainak kutatása során.

"Miközben a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő csúcsminőségű optikai átviteli rendszerek másodpercenként 100 gigabit adatátvitelre képesek, mi egy olyan okos berendezés kifejlesztésén dolgozunk laboratóriumunkban, amely a kommunikációs rendszerek és maghálózatok következő nemzedékét testesíti meg és képes arra, hogy másodpercenként egy terabit adatmennyiséget továbbítson" - hangsúlyozta a kutatás vezetője, Robert Maher, a University College of London elektronikai tanszékének szakembere.

Ez majdnem ötvenezerszer nagyobb sebesség, mint a brit internetes szolgáltatók által biztosított másodpercenként 24 megabites átlagsebesség - tette hozzá a kutató.

Az általunk elért adatátviteli sebesség lehetővé tenné, hogy egyetlen másodperc alatt letöltsük HD-minőségben a Trónok harca televíziós sorozat teljes szériáját - magyarázta a szakember.

A Scientific Reports folyóiratban bemutatott kutatásban a csoport közvetlenül kötötte össze az adóállomást az adatvevővel, hogy elérjék a lehető legnagyobb adatviteli sebességet. A rendszer tesztelését megkezdik, mérni fogják, hogy milyen nagyságú adatátvitelre képesek az üvegszálak hosszú távon, amikor az optikai jelek torzulhatnak a több ezer kilométer hosszú optikai szálakban haladva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.