Big datától az analízisig

Szoftver segítségével mérték fel a Star Wars-univerzumot svájci kutatók

Kivonatolja és elemezi az online lexikonok digitális adatait is.

2016.02.11 19:55MTI
7563 karakter közötti kapcsolat

Egy új szoftvercsomag segítségével számszerűsítették a Star Wars-univerzumot egy svájci műegyetem, a lausanne-i ETH kutatói: eredményeik szerint 640 társadalomban több mint húszezer karakter alkotja a világhírű saga világát.

A filmek mellett a Star Wars történetét és világát könyvek és videójátékok szélesítik, további epizódokkal egészítik ki. A tanulmány elkészítéséhez Kirell Benzi és Pierre Vandergheynst, az EHT munkatársai kollégáikkal a Wookiepedia, a Star Wars Wikipedia több száz oldalának adatait elemezték.

A fajok eloszlása

A 294 bolygón élő húszezer karakter közül 7500 játszik fontos szerepet a történetben. A jók többen vannak, mint a gonoszok: 1367 jedi van 724 sith ellenében.

A program a karakterek származását is felderítette, ennek eredményeképpen kiderült, hogy a tíz legnagyobb társadalomban meglepő a kiegyensúlyozatlanság: a Star Wars-galaxis 80 százaléka ember.

A karaktereket elhelyezték a saga 36 ezer évet összefoglaló idővonalán is, illetve meghatározták az egyes karakterek egymáshoz fűződő kapcsolatát.

Karakterfelosztás részenként: fekete hiányzó adat, vörös 1,2,3 epizód, kék 4,5,6 epizód, a zöldek az átfedések. A jobb oldalin a feketéket a legvalószínűbb lehetőségre cserélték.

Bár ezúttal fiktív világot fedezett fel, a tanulmány több puszta játéknál. Sokkal inkább a szoftvercsomag azon képességeit demonstrálja, hogy kivonatolja és elemezze online lexikonok digitális adatait.

"A program szervezetlen internetes adattömegek összeköttetéseit térképezi fel" - emeli ki Benzi.

A szoftver olyan teljesítményt nyújt, amilyenre az ember nem képes. Nagyon pontos kritériumok alapján adatokat gyűjt, bizonyos adatpontok között kapcsolatokat hoz létre, kvantifikálja és interpretálja őket, valamint kiegészíti a hiányzó információkkal. A lehető legrövidebb idő alatt képes mindezt közérthető interaktív grafikán ábrázolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.