Összefogás

Az ország legnagyobb IT cégeinek vezetői tárgyaltak az EPAM-ban

Közös cél az informatikai szakemberképzés fejlesztése és a digitális eszközök oktatásba való integrálása.

2016.02.07 03:24ma.hu

Az IT-szektor szinte korlátlan munkaerőt képes felszívni, azonban az informatikai szakemberképzés óriási kihívásokkal küzd. A jelenlegi oktatási rendszerek nem képesek megoldást adni a több mint tízezer betöltetlen IT munkahely problémájára. Ennek fő okai a kibocsátott szakemberek alacsony száma, a tanulmányaikat félbehagyók magas aránya (akár 50%), valamint a képzések sokszor nem megfelelő minősége.

Hazánk vezető informatikai cégei fontosnak és közös érdeknek tartják, hogy ezen a területen jelentős javulást érjenek el. Ez volt az IVSZ ülésének témája, melynek az EPAM, Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő vállalata adott otthont.

A találkozón többek között olyan programsorozatokban tervezett aktív szerepvállalásról volt szó, mint a Digitális Témahét, és a Legyél Te is informatikus! elnevezésű pályaorientációs kezdeményezés. A vállalatok képviselői közösen felmérték továbbá az informatikai vállalkozások és felsőoktatási intézmények együttműködését célzó új program (GINOP 311) kapcsolódási pontjait.

Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója elmondta: „Az IVSZ, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége aktív szerepet vállal a digitális írástudást megalapozó készségek fejlesztésében is, többek között a Digitális Témahét koordinálásával. Az informatika iránt érdeklődő, a digitális környezetben lehetőséget és nem nehézséget látó fiatalok nélkül ugyanis nem lehet az informatikusok új generációját kinevelni és elérni azt, hogy az egyéb szakmákban továbbtanulók is támaszkodhassanak a digitális világ beláthatatlan lehetőségeire.

IVSZ

A vállalatok külön-külön és együtt is tesznek azért, hogy minél több fiatal számára hozzák közelebb a tech-szektorban rejlő megannyi lehetőséget, megkönnyítsék számukra az ez irányú pályaorientációt. A 2016-os évben számos érdemi előrelépés várható a digitális oktatás területén, melyet a kormányzat is egyre komolyabb elszántsággal támogat.

Vinkó Bence, az EPAM ügyvezetője a fiatalok informatikai orientálásán túl kiemelte a már IT területet választó hallgatók és a szakképzett munkatársak továbbképzésének jelentőségét is:

Az EPAM-nál a kezdetektől fogva óriási hangsúlyt fektettünk munkatársainik folyamatos szakmai fejlődésére,  hiszen nemzetközi ügyfeleink, változatos projektjeink elképesztően magas elvárásokat állítanak elénk. Jelentős munkaerőhiánnyal nézünk szembe, és mivel hosszú távra tervezünk, nem csak a jelenlegi, hanem a néhány, de akár 15 év múlva belépő kollégáink képzésében is aktív szerepet vállalunk. Mindezeken túl meg akarjuk mutatni, hogy a kódolás „cool” – nem csak logikus gondolkodás, hanem jókora kreativitás is kell hozzá. Ráadásul ez a tudás szabadságot ad, nem csak a szinte végtelen elhelyezkedési lehetőségek miatt, hanem mert rugalmasan bárhonnan és bármikor végezhető.

Az EPAM Academy programjába egyre több tehetséges hallgatót vonnak be, megadva nekik a szakmai kiugrás lehetőségét. Magát a programot Európában egyedülállónak számító képzési technikával alakították, háromévnyi tananyagot adnak át mindössze 3 hónap alatt. Emellett az EPAM több olyan kezdeményezésben is részt vállal, mely már egész fiatal korban megszeretteti a kicsikkel a tech-világot, ilyen például a Skool és a KódGarázs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.