Digitális hagyaték

Örökölhették elhunyt gyerekük Facebook-profilját a szülők

Fellebbezést nyújtott be a Facebook a berlini bíróság döntése ellen, amely szerint egy nemrég elhunyt fiatalkorú szülei örökölték gyerekük Facebook-profiljának hozzáférési jogait.

2016.02.01 17:49MTI

A Facebook lépését hétfőn közölte a berlini illetékes bíróság. A bíró 2015 decemberében hozta meg a döntést, hogy a gyerek közösségi oldallal kötött szerződését örökölhetik szülei.

A digitális hagyatékot a szülők ugyanúgy akarják kezelni, mint a leveleket vagy a naplókat. Hogy a fellebbezést elutasítják-e vagy sem, még nem tudni. A szakértők szerint ez az első ítélet Németországban, amely megállapította a Facebook-profil örökölhetőségét.

A perindító panaszt egy nő nyújtotta be, akinek lánya 2012-ben eddig tisztázatlan körülmények között halálos balesetet szenvedett. Az anya reményei szerint a Facebook-profil segíthet annak kiderítésében, voltak-e lányának öngyilkos hajlamai. A bíróság szerint a döntés nem sérti az elhunyt gyerek személyiségi jogait. Gondviselőkként a szülőknek joguk van - a gyerek életében és halála után is - tudni, hogyan és miről kommunikált fiatalkorú gyerekük az interneten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.