Programajánló

Virtuális gulágmúzeum készül Csehországban

Miután az eredeti gulágok Oroszországban nem látogathatóak, úgy döntöttek, hogy legalább az interneten megteremtik ezt a lehetőséget.

2015.12.02 01:26MTI
www.gulag.cz

Virtuális gulágmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény jövő tavasztól látogatható."A valódi gulágok maradványainak alapján számítógépes 3D technikával az interneten rekonstruáljuk a táborokat, azok egyes elemeit, a legkülönbözőbb használatai tárgyakat és mindezt virtuálisan látogathatóvá tesszük a világhálón" - közölte a cseh hírügynökséggel Stepán Cernousek, az Archipelag Szövetség elnöke.

Hozzátette: miután az eredeti gulágok Oroszországban nem látogathatóak, úgy döntöttek, hogy legalább az interneten megteremtik ezt a lehetőséget.

Míg az egykori náci koncentrációs táborok - többek között Terezín, Mauthausen, Buchenwald vagy Auschwitz - neve közismert és évente százezrek látogatják a helyszínen kialakított múzeumokat, addig a volt szovjet munkatáborok - Pecsora, Kolima, Norilszk vagy Jermakovo - jóval kevésbé ismertek, ráadásul a helyszíneken egyetlen múzeum sem működik - fejtette ki Stepán Cernousek.

A virtuális gulágmúzeum a www.gulag.cz weboldalon lesz elérhető. A projekt előkészületei, egyes részei már most is megtekinthetők, az eddig közzétett információk magyar nyelven is olvashatók. A virtuális gulágmúzeum létrehozását és működtetését társadalmi adományokból finanszírozzák.

Történészek szerint a 20. század húszas és harmincas éveiben létesített több mint ötven szovjet munkatáborban mintegy 15-18 millió ember raboskodott. A rabságot a becslések szerint mintegy másfél millió ember nem élte túl. Sztálin halála (1953) után a munkatáborok rabjainak száma jelentősen csökkent. A gulágrendszert hivatalosan 1960-ban szüntették meg.

A gulágtáborokat megjárt - főként magyarországi, kárpátaljai és szlovákiai - magyarok számát mintegy 600 ezerre becsülik a történészek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.