Alapjaiban nem változtak az emberi kapcsolatok

Ezt teszik velünk a digitális eszközök

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberi kapcsolatok az okostelefonok hatására nem terjednek ki, csak a felszínes kapcsolatok száma nő meg.

2015.11.24 16:10MTI

Legújabb kutatásaiban a digitális eszközöknek az emberek kapcsolatrendszerére kifejtett hatását vizsgálja Pléh Csaba pszichológus és nyelvész, aki 70. születésnapja alkalmából beszélt eredményeiről az M1 aktuális csatornán kedden.

"A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberi kapcsolatok az okostelefonok hatására nem terjednek ki, csak a felszínes kapcsolatok száma nő meg. Azok száma, akik igazán fontosak, úgy tűnik, az egyén érzelmi háztartásából fakadóan korlátozott: csupán 3-4 intim barátunk van akkor is, ha 1500 név szerepel a Facebook-oldalunkon vagy a telefonunkban" - fogalmazott a szakértő.

Kedd estére a Magyar Pszichológiai Társaság A pszichológia polihisztora: születésnapi beszélgetés a 70 éves Pléh Csabával címmel szervezett ünnepi estet az akadémikus 70. születésnapja alkalmából az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának aulájában.

Pléh Csaba 45 éve van a tudományos szakmai pályán, mint elmondta, azóta fő témája az, hogy hogyan lehet két területét, a pszichológiát és a nyelvészetet egymáshoz kapcsolni. Az érdekli, "hogyan működtetjük a nyelvet mi, beszélők a fejünkben, hogyan kerül be a nyelv mint rendszer a gyerekek fejébe, hogyan irányítja a nyelvi rendszer azt, hogy milyen szavakat választunk, hogyan illeszkedünk társalgás közben a másikhoz, hogyan udvariaskodunk vagy sértegetünk. Mindazok a területek érdekelnek, ahol a nyelv és a nyelvet használó ember közötti érintkezésről van szó" - fejtette ki a tudós.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.