Merényletek Párizsban

Két tragédia története: a Facebookot csak Párizs érdekelte, Bejrút nem?

Ismeretlen fegyveresek kettős öngyilkos robbantást hajtottak végre múlt csütörtök este a libanoni főváros déli részében, a detonációkban legalább 43 ember életét vesztette. Mégsem volt libanoni zászló a Facebookon, sőt még biztonsági funkció sem.

2015.11.17 23:30ma.hu

A libanoni közösségi oldal felhasználói kritizálták a Facebookot, mert az jóval több együttérzést fejezett ki a múlt pénteki francia terrortámadásokkal kapcsolatban, mint az azt megelőző napon történt, hasonló körülmények között végrehajtott bejrúti akcióval.

Sőt a libanoni FB-userek szerint míg Párizsban működött a biztonsági funkció, addig náluk korántsem.

Kifogásuk szerint a nyugati áldozatok értékesebbek a világ számára, minta közel-keletiek. Többen megkérdezték a Facebookot, hogy miért csak francia trikolorra módosíthatják a profilképüket, ha ők esetleg a bejrúti áldozatokkal kapcsolatban szeretnék kifejezni szolidaritásukat.

Zuckerberg azt írta válaszul, hogy számos konfliktus van a világon, a Facebookot minden ember egyenlően érdekel, és keményen dolgoznak azért, hogy amennyire csak tudnak, segítsenek az olyan embereken, akik ilyen helyzeteken mennek keresztül.

Mint ismeretes, ismeretlen fegyveresek kettős öngyilkos robbantást hajtottak végre múlt csütörtök este a libanoni főváros déli részében, a detonációkban legalább 43 ember életét vesztette. A merényleteket Bejrút egyik, főként síiták lakta negyedében hajtották végre, egy kórház közelében. A robbantásokban legkevesebb negyvenen megsebesültek. A két pokolgép egymástól 150 méterre, és öt perc időkülönbséggel robbant.

Bejrút déli része a síita Hezbollah libanoni fegyveres szervezet fellegvárának számít. A szervezet harcosai a szomszédos Szíriában a kormányerőket támogatják az ellenzéki erők és szélsőséges csoportok ellen. A területet már korábban is érték támadások. Szunnita fegyveresek azzal fenyegettek, hogy több ilyen támadást is terveznek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.