Internet Hungary

Karas Monika: a fiatalok már az internetet értik a média fogalmán

Nem saját tévét, hanem saját okostelefont szeretnének elsősorban, ami képes magába integrálni a média és a hírközlés összes élvezetes és hasznos technológiai megoldását.

2015.09.29 11:08MTI
Forrás: Youtube

Egy, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által támogatott kutatás eredményei szerint a felnövekvő nemzedékek már nem a nyomtatott sajtót, a rádiót vagy a televíziót értik média alatt, hanem elsősorban a hálózati kommunikációt - jelentette ki Karas Monika, az NMHH elnöke kedden Siófokon, a tizenhatodszorra megrendezett Internet Hungary konferencia megnyitóján.

"A mi gyermekeink már nem saját tévét, hanem saját okostelefont szeretnének elsősorban, ami gyakorlatilag képes magába integrálni a média és a hírközlés összes élvezetes és hasznos technológiai megoldását" - tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta: napjainkban már nem az a kérdés, hogy mire használható az internet, hanem az, hogy milyen minőségben, milyen lefedettséggel működik a jövőben a hálózat.

A területi lefedettség bővítéséről elmondta: üdvözlik azt az uniós döntést, amely szerint 2020-ra minden európai polgár számára hozzáférhetővé kell tenni a legalább 30 megabites sávszélességet, hiszen ez mindenki számára egyenlő esélyt biztosít arra, hogy hozzáférjen az infokommunikációs és kulturális javakhoz.

Karas Monika emlékeztetett: ez a cél vezérelte a hatóságot, amikor egy éve kihirdette a szélessávú frekvenciapályázat négy nyertesét, és ugyanezt várják a 3400-3800 MHz-es frekvenciablokk értékesítésétől, aminek előkészítése jelenleg is tart. A magasabb minőség garantálása érdekében szelessav.net címen indítottak honlapot, amelyen ellenőrizhető a netsebesség, és amelynek révén kialakíthatják Magyarország internetsebesség-térképét.

Mint mondta, az internetelérés a cégek és a magánszemélyek számára is olyan természetes, mint az áram- vagy a vízszolgáltatás.

A hagyományos hírközlési szolgáltatásokat kiváltó lekérhető szolgáltatások (ott) példáját hozva Karas Monika kitért arra: a hatóság célja ezen a területen is az, hogy technológiasemlegesen, megkülönböztetés nélkül, kiszámítható piaci környezetet biztosítson, ezért lépnek fel proaktívan, elébe menve a változásoknak.

A hatóság elnöke emlékeztetett: az idén fogadták el uniós szinten a hálózatsemlegességről szóló javaslatot, amely szerint az internetszolgáltatóknak minden forgalmat egyenlően kell kezelniük, így nem korlátozhatják az online üzenetküldő szolgáltatások használatát sem. Hozzátette: a hatóság figyelemmel fogja kísérni a döntés megvalósulását és folyamatosan egyeztetni kíván a piaci szereplőkkel, amelyek véleményét több más témában is kikérték a közelmúltban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.