Felfüggeszthető

Ha nem akarja, nem továbbítják Facebook-adatait Amerikába

A közösségi hálózat az Egyesült Államokban található szerverekre továbbít és ott tárol személyes adatokat.

2015.09.23 18:35MTI

A felfüggesztést nem akadályozza az az európai bizottsági határozat sem, amely megfelelőnek minősíti a személyes adatok amerikai védelmét - vélekedett szerdán közzétett jogi állásfoglalásában Yves Bot, a luxembourgi székhelyű Európai Bizottság főtanácsnoka.
A kérdés Maximillian Schrems osztrák állampolgár panasza nyomán került a legfőbb uniós igazságszolgáltatási fórum elé. A kijelölt főtanácsnok előzetesen véleményezi az ügyet jogi szempontból, és állásfoglalása nem köti a később ítélkező bíróságot.

A Facebook-felhasználó Schrems panaszt emelt a közösségi hálózat írországi leányvállalata ellen, amely az Egyesült Államokban található szerverekre továbbít és ott tárol személyes adatokat. Azzal érvelt, hogy az amerikai elektronikai hírszerzés tevékenységeiről szóló, Edward Snowden által 2013-ban kiszivárogtatott információk fényében az Egyesült Államok joga és gyakorlata nem biztosít valódi védelmet az oda továbbított adatoknak az amerikai állam által történő ellenőrzésével szemben. Az ír hatóság azzal az indokkal utasította el a panaszt, hogy az Európai Bizottság 2000. július 26-i határozatában megállapította: az Egyesült Államok megfelelő védelmi szintet biztosít a továbbított személyes adatok tekintetében.

Bot főtanácsnok szerint a nemzeti felügyeleti hatóságoknak a személyes adatok védelme terén meglévő beavatkozási jogkörét sértetlenül meg kell őrizni, és azt nem csorbíthatja a brüsszeli bizottság kedvező véleménye a védelem szintjéről. Az Európai Bizottság ugyanis nem rendelkezik hatáskörrel a nemzeti felügyeleti hatóságok jogkörének korlátozására - tette hozzá.

"A bizottság határozata valóban fontos szerepet játszik a továbbítás feltételeinek (uniós) tagállamokon belüli egységesítésében, ugyanakkor ez az egységesítés csak addig érvényes, amíg ez a (kedvező) megállapítás kétségessé nem válik" - fogalmazott a főtanácsnok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.