Biztonságban?

Magyar fejlesztés teszi lehallgathatatlanná az okostelefonokat

A Snowden-ügy kapcsán mindenki rádöbbenhetett, mennyire sebezhető a telekommunikáció. Senki nem érezheti magát tökéletes biztonságban. Most úgy tűnik, itt a megoldás!

2015.09.22 20:46ma.hu
freedigitalphotos/artur84

Egy memóriakártyába épített miniatűr számítógépen alapul a magyar fejlesztésű Secfone technológia, amely lehallgathatatlanná teszi az okostelefonokat - írja a hirado.hu.

A korábban informatikatanárként dolgozó magyar fejlesztő, Zelenák János kezdetben katonai, illetve állami piacra szánta a rendszert, de mára a polgári célú alkalmazás iránt is komoly az érdeklődés, ugyanis sem érezheti magát tökéletes biztonságban, aki okostelefont használ.

A telekommunikáció sebezhetőségére a Snowden-ügy irányította rá a figyelmet. Zelenák János, a Secfone fejlesztője szerint valójában sokkal régebben veszélyben vagyunk. A Snowden-ügy kapcsán a hétköznapi emberek is rádöbbenhettek a problémára, amit a szakmában már jó ideje tudtak. Már a vezetékes telefon, majd a mobiltelefon-rendszerek telepítésekor kiépítettek lehallgatásra alkalmas infrastruktúrákat, s nem volt ellenük megfelelő védekezés. A számítógépeinket ugyan védtük tűzfalakkal és vírusirtókkal, de arra nemigen gondoltunk, hogy a telefonjainkat is könnyű lehallgatni.

Zelenák János úgy véli, még mindig nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a telefonjainkat védjük, és ez óriási kockázat, bár a tendencia az, hogy napról napra egyre többen ismerik fel, a kommunikáció veszélyben van.

A Secfone elsősorban katonai célra fejlesztett, de néhány éve már a polgári piacon is kapható titkosítási technológia, amelynek lényege egy IP-alapú zárt hálózat, azon keresztül lehet adatokat, jeleket továbbítani, illetve telefonbeszélgetést folytatni úgy, hogy ezt semmilyen eszközzel nem lehet lehallgatni.

A Secfone-nal androidos telefonoknak nyújtanak biztonságot, mert azt a legegyszerűbb megoldani, nemcsak a vonalat védik ugyanis a két beszélgetés között, hanem magát a készüléket is. Az androidos készülékek nyílt platformúak, ismert kapcsolási rajzúak, és viszonylag könnyű őket megvédeni.

Kísérleteznek az iPhone-nal is, de abba Zelenák szerint olyan lehallgatási technológiát építettek be, amelyről nem lehet biztosan eldönteni, hogy ma már nincsen benne. A Windows-telefonokra pedig olyannyira minimális a piaci érdeklődés, hogy eddig nem vetődött fel a megvédésük kérdése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.