Verseny Németországban

A "merkelezés" az év ifjúsági szava

Németországban a kancellár nevéből képzett merkeln (merkelezés) kifejezés vezeti a legnépszerűbb szavak listáját az év ifjúsági szava verseny online szavazásán.

2015.08.04 08:44MTI

Az Angela Merkelre utaló ige jelentése semmittevés. Leginkább abból fejlődhetett ki, hogy a kancellár gyakran a kivárásra, a folyamatok megfigyelésére építő politikai stratégiát alkalmaz, és az ilyen esetekben sokáig nem hoz döntést és nem szólal meg nyilvánosan.

A merkelezés 34 százalékkal vezet az év ifjúsági szava versenyen, amelyen egy hónapja kezdődött az online szavazás. A második, jóval lemaradva, csupán 13 százalékkal a rumoxidieren. Ez az angolból származó, a németben már jó ideje meggyökeresedett chillen ige új változata, körülbelüli jelentése lazulás, pihengetés.

Az első tíz helyezett között van még például az okostelefon angol megfelelőjéből (smartphone) és a zombi (élőhalott) kifejezés összeolvadásával kialakult Smombie, amely a környezet helyett a telefonjukkal foglalkozó járókelőket jelöli. Népszerű mások mellett a Tinderella is, amely a Tindert vagy más társkereső okostelefon-alkalmazást gyakran használó lányokra, nőkre vonatkozik.

A nyelvkönyvekre szakosodott Langenscheidt kiadó szervezésében 2008 óta választják ki az év ifjúsági szavát Németországban. Az első körben a jugendwort.de portálon lehet szavazni a beküldött szavakra, kifejezésekre, egészen október végéig. A második, döntő körben a 15 legnépszerűbb jelölt közül egy diákokból és újságírókból álló zsűri választja ki a győztest és állítja össze az első öt helyezett listáját.

Tavaly a Läuft bei dir kifejezés nyert. Ez nagyjából a magyar ifjúsági szlengben az elismerést jelentő "jól nyomod" német megfelelője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.