Nemzeti konzultáció

InternetKon: októberben kerülhet a kormány elé a döntés-előkészítő anyag

Októberben kerülhet a kormány elé a digitális fejlesztésekről, illetve az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) alapján készülő döntés-előkészítő anyag.

2015.07.17 17:31MTI

Deutsch Tamás, a konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos, miután Fiala János műsorvezetővel beszélgetett az EFOTT civil terén megjelent fiatalokkal, az MTI kérdésére elmondta: eddig 18 ezer 500-an válaszoltak az internetről szóló nemzeti konzultáció kérdéseire, és reményei szerint a július végi zárásig még rendelkezésre álló két hétben tovább emelkedik a válaszadók száma.

Hozzátette, amint lezárul a véleménynyilvánítási lehetőség, nyilvánosságra hozzák a válaszadók számát és azt, hogy egyes kérdéseknél hogyan oszlott meg az emberek véleménye. Ezek alapján az érintettekkel konzultálva októberig olyan szakmai döntés-előkészítő anyagot terjesztenek a kormány elé, amiben világosan meghatározzák, hogy a polgárok akaratnyilvánítását milyen kormányzati döntések által lehet megvalósítani.

Deutsch Tamás azt mondta: a konzultáció célja az, hogy a kormányzati döntéseket megelőzően a fontos ügyekben legyen egy olyan széles körű társadalmi párbeszéd, amin mindenkinek lehetősége van arra, hogy kifejtse véleményét. Ilyen ügynek nevezte az internetet érintő adók csökkentését, az oktatásban a digitális kompetenciák erősítését, a kis- és középvállalkozások támogatásának erősítését, valamint a figyelem felhívását a fiatalokra leselkedő világhálós veszélyekre.

Úgy fogalmazott, a konzultációval több szempontból is járatlan úton indultak el: egyrészt ez az első nemzeti konzultáció, ami kizárólag digitális felületen valósul meg, másrészt nemcsak a választójoggal rendelkezők, hanem minden 14 évesnél idősebb ember elmondhatja a véleményét rajta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.