Szerződésmódosítás

Telekomosok, telenorosok! Lejár az idő, hogy megússzák az áremelést!

Az NMHH megállapodott a Magyar Telekommal és a Telenorral: az ügyfelek megúszhatják a július 1-jével életbe lépő áremelést, ha időben szólnak. Az értesítéstől számított 15 napon belül jelezni kell az ügyfélszolgálaton a szerződésmódosítás elutasítását, már nincs sok hátra!

2015.06.29 10:01ma.hu

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az előfizetői jogok érvényesülése, valamint a jogszabályi előírásoknak való teljes körű megfelelés érdekében hatósági eljárás keretében vizsgálta a Telekom és a Telenor július 1-jei hatállyal bevezetni kívánt, a lakossági mobilszolgáltatások díjait érintő kétoldalú szerződésmódosításait - tájékoztatta a ma.hu-t az NMHH. Az eljárás az NMHH és a szolgáltatók között létrejött hatósági szerződésekkel zárult, melyek előremutató módon rendezték a módosítás kapcsán kialakult helyzetet és biztosítják az előfizetők jogainak érvényesülését. A szerződések aláírásával az ideiglenes intézkedések is hatályon kívül kerültek. Ez röviden azt jelenti: ha nem akarnak, nem fizetnek többet az ügyfelek. De!

Ez történik, ha Telekomos

A Magyar Telekom a hatósági elvárásoknak megfelelően módosította és kiegészítette a 2015 májusában az előfizetőknek eljuttatott, 2015. július 1-jén hatályba léptetni kívánt kétoldalú szerződésmódosítási ajánlatára vonatkozó előfizetői tájékoztatást. 

Azaz a szolgáltató vállalta, hogy a teljes körű tájékoztatás érdekében a szerződésmódosítási ajánlatról szóló közleményét kiegészíti és előfizetői figyelmét újabb értesítéssel hívja fel a módosítással kapcsolatos jogaikra, így arra, hogy amennyiben az előfizetők a kétoldalú szerződésmódosításra vonatkozó szolgáltatói ajánlatra az ajánlat kézhezvételét követően 15 napon belül úgy nyilatkoznak, hogy azt nem fogadják el, az előfizetői szerződések változatlan feltételekkel hatályban maradnak. Az értesítést a számlás (postpaid) előfizetők a 2015. július 1-je után kézhez vett első számlájukon találják meg, míg a Domino (prepaid) előfizetők SMS-ben kapják meg, a kiegészítő tájékoztatás pedig a szolgáltató honlapján érhető el a www.telekom.hu/dijvaltozasok címen.

A módosítás el nem fogadását az erre nyitva álló időszakban jelző előfizetők a szolgáltatásokat továbbra is a korábbi feltételekkel vehetik igénybe.

A kiegészítő tájékoztatás nem vonatkozik azokra az előfizetőkre, akik egyedi előfizetői szerződésüket 2015. május 1-jét követően, már a szolgáltató által közzétett új díjtételek elfogadásával kötötték meg.

Ez pedig, ha Telenoros

A Telenor a szerződésben foglaltaknak megfelelően személyre szabott tájékoztatást ad ügyfelei számára a változásokról. Ennek megfelelően a szolgáltató a kétoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban június 24-től SMS üzeneteket küldött az érintett előfizetőinek, melyek kiegészítik a korábbi tájékoztatást. Az SMS-ekben szereplő linken keresztül az előfizető személyre szabott információt ér el a saját díjszabásáról és annak várható módosításáról.

A módosítással kapcsolatos döntésüket a Telenor bármely ügyfélszolgálati csatornáján jelezhetik az előfizetők, és ennek függvényében lép, vagy nem lép hatályba a díjváltozás számukra július 1-jével.

Most akkor mi van?

Az, hogy ha nem akarja, hogy megváltozzon a csomagjának ára, akkor minél hamarabb jeleznie kell a szolgáltatók ügyfélszolgálatain (személyesen, telefonon, Telekom: 1430, Telenor: 1220), hogy nem fogadja el a szerződésmódosítást. Lehetőség van díjmentes díjcsomag-váltásra is, illetve a társaságok extra ajánlatokkal igyekeznek rábeszélni ügyfeleiket az áremelések elfogadására.

Nem mindenki ússza meg az emelést

A hiba a rendszerben van, ugyanis mindkét szolgáltató számlásai, amennyiben visszautasítják a szerződésmódosítást, valóban elkerülhetik az áremelkedést. Ugyanígy a Magyar Telekom kártyás ügyfeleire is ez vonatkozik, ha jelzik a kifogásukat az értesítéstől számított 15 napon belül, akkor a további egyenlegfeltöltésnél is a régi tarifát számolja el a rendszer. Azonban a Telenor kártyás ügyfelei hiába jelzik a kifogásukat az értesítéstől számított 15 napon belül, az mindössze a jelenlegi egyenleg felhasználásáig lesz érvényes, a következő feltöltésnél már az emelt árak lépnek életbe, köszönhetően annak, hogy minden új feltöltés új szerződésnek minősül ("a jogszabály szerint új határozott idejű szerződés ráutaló magatartással történő megkötésének minősül, az egyenlegfeltöltéssel az előző határozott idejű szerződés megszűnik").

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.