InternetKon

Deutsch: az interneten a leggyakrabban és leggazdagabban használt nyelvek között van a magyar

Szakembereket idézve Deutsch Tamás arról beszélt: senki nem állítja, hogy a nyelvvel az interneten vagy azon kívül ne volna probléma, de "a magyar nyelv, köszöni szépen, jól van".

2015.06.26 15:48MTI

A világhálón leggyakrabban és leggazdagabb módon használt 20-30 nyelv közé tartozik a magyar - jelentette ki az internetről és a digitális fejlesztésről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos egy pénteki, budapesti szakmai tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón.

Szakembereket idézve Deutsch Tamás arról beszélt: senki nem állítja, hogy a nyelvvel az interneten vagy azon kívül ne volna probléma, de "a magyar nyelv, köszöni szépen, jól van".

A politikus pesszimistának nevezte azokat a megközelítéseket, amelyek kizárólag a nyelvre leselkedő veszélyt látnak az internet használatában.

A miniszterelnöki biztos arról beszélt: az internet globális jelenség és eszköz, de "minket, magyarokat a magyar internet fejlődése érint", ez alatt értve a világháló magyarországi hálózatokon vagy magyar tartalommal való használatát, de azt is, ha magyar emberek interneteznek, bárhol is tegyék ezt a világon.

Elmondta: a nyelvész szakma annak a pártján áll, hogy a nagyközönséget ne előre kijelölt utakra terelve kezeljék az internettel kapcsolatos nyelvi problémákat, hanem várják meg, melyek "azok a gyalogutak", amelyeket az emberek a leggyakrabban használnak, és ebből a helyzetből kiindulva kezeljék a gondokat.

Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója arról beszélt, felgyorsuló világunkban minden korábbinál igazabb, hogy "mind az oktatás, mind a tudományosság kullog a valóság után".

Hangsúlyozta: az intézet "semmiképpen sem nyelvrendőr", hanem a kormány tudományos tanácsadó testülete.

Azt mondta, ennek létrejötte a más államokban működő intézetekhez képest jelentősen megkésett, ezért "fel kell találni az intézetet és stratégiáját". Közölte, az elhamarkodott lépések mellett a túlzott kivárás sem megengedhető, mert akkor "olyan gyorsan változnak a körülmények, a tudományos-technikai eredmények, hogy mire észrevesszük, addigra már késő bármit is tenni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.