Tömeges megmozdulás

Világméretű nyomozás indult egy szó után

De mit jelent egyáltalán az, hogy "numpty"?

2015.06.26 10:13ma.hu

Az angol nyelv talán legátfogóbb szótára az Oxford English Dictionary, melyen 1857 óta dolgoznak a szakemberek. Ez nem csak értelmező szótár, hanem etimológiai szótár is egyben. Papír alapú 1989-es kiadása 20 vaskos kötetet töltött meg, de 1988 óta elektronikus formában is árusítják. A szócikkek szótörténeti részének fontos része az az információ, hogy egy szó mikor került a nyelvbe. Most a nyelvészek arra kérték fel az olvasókat, hogy segítsenek megtalálni a numpty [nampti] szó első előfordulását, írja a Nyelv és Tudomány a The Economic Times cikkére hivatkozva. De mit jelent az, hogy numpty?

Ezt a szót ’hülye, bugyuta ember’ jelentésben kezdték az 1980-as években használni a skóciai Glasgow környékén. Az Oxford szótár szerint olyan emberekre is alkalmazzák, akik nem képesek hatékonyan megoldani a problémákat. Később pedig már melléknévként is terjedni kezdett a szó, ugyancsak ’hülye, bugyuta, nem hatékony’ jelentéssel. Ha valakit lenumptyzunk, az sértő, de nem nagyon durván.

A magyarban is lehet néha hallani a hatékonytalan szót, amely szokatlanul hangzik ugyan, de pontosan kifejezi azt, hogy 'nem/kevéssé hatékony'.

A kutatás jelenlegi állása szerint a numpty első írásos előfordulása 1988-ból való, egy glasgow-i beszélt nyelvi fordulatokat bemutató könyvből, melynek szerzője Michael Munro. Ám a kutatók most arra kíváncsiak, hogy valóban Glasgow környékén kezdték-e a szót használni a nyolcvanas években, vagy esetleg Britannia más területein is alkalmazták. Illetve az is lehetséges, hogy már 1988 előtt is megjelent a szó nyomtatásban. Ám egy maroknyi szótárkészítő nyilvánvalóan nem tud minden nyomtatott dokumentumot elolvasni. Ehhez kérik most a beszélők segítségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.