Hátsó kapukkal

Kínai közreműködéssel hozzák létre Brüsszelben a "jövő campusát"

A Huawei kínai mobiltechnológiai óriáscég közreműködésével alakítják ki a Brüsszeli Szabadegyetemen (ULB-VUB) a "jövő campusának" nevezett informatikai központot, amely a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal segíti az elkövetkező években az intézmény hallgatóinak tanulmányait.

2015.06.25 19:30MTI

Erről született megállapodás Pekingben Fülöp belga király és felesége, Matild királyné kínai látogatásának alkalmából a Huawei, valamint az ULB-VUB és a Proximus belga mobilszolgáltató között.

Az egyezmény értelmében a Proximus és a Huawei közösen hozza létre és helyezi üzembe az 5G-s technológián alapuló úgynevezett Tudás és Innovációs Központot, amely az elképzelések szerint a 21. század infokommunikációs technológiájának összes eredményét és legkorszerűbb közvetítő eszközeit felhasználva alapjaiban változtatja meg, illetve szélesíti ki a hagyományos könyvtár fogalmát.

A Brüsszeli Szabadegyetem vezetőinek elképzelése az volt, hogy az egyetem keretei között létrehozzák az innovatív gondolkodást, a kutatásokat és az információcserét segítő magas színvonalú adatbázist, amelynek kialakításához fő beruházóként a Proximust választották. Ehhez a projekthez csatlakozott most a Huawei, amely a legkorszerűbb technológiát adja a projekthez. Az ULB-VUB Tudás-és Innovációs Központja az elsők között lesz Belgiumban, ahol az 5G-s technológiát a gyakorlatban alkalmazzák.

A Huawei európai terjeszkedésének keretében tavaly májusban Belgiumban indította be Európai Kutató Központját, részben azzal a céllal, hogy az 5G-s technológia térnyerését segítse.

Az 1834-ben alapított Brüsszeli Szabadegyetem tulajdonképpen két egyetemet fog össze, az egyik a csak francia nyelven oktató Université Libre de Bruxelles (ULB), a másik a holland tannyelvű Vrije Universiteit Brussel (VUB). A két intézmény együttesen - hallgatói és oktatói létszámát tekintve - Brüsszel legnépesebb egyetemének számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.