E-government

Hivatali ügyfélkapu: kettőmillió regisztrált felhasználó! De mi is ez az online ügyintézési ablak?

Interjú Pettkó András Netpolgárral, volt országgyűlési képviselővel arról, mi mindenre jó az e-ügyintézés.

2015.05.16 07:07ma.hu

Egy évtizeddel ezelőtt, 2005. áprilisában indult el a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) az Ügyfélkapu, a magyar állam elektronikus azonosító rendszere, amely lehetővé teszi az e-ügyintézést hazánkban. Évek óta folyamatosan nő a szolgáltatások és a regisztráltak száma. Pettkó András Netpolgárral, volt országgyűlési képviselővel (2002-2010  MDF) egy véletlen folytán hivatali ügyintézés közben találkoztunk. A folyóson várakozva egyfolytában csak azt hangoztatta, hogy ő az ügyfélkapun regisztrált időpontra érkezett. Sokan nem értették milyen szolgáltatásokat ismertet. A volt képviselő mindenkinek türelmesen elmagyarázta a lehetőségeket, és ígéretet tett munkatársunknak, hogy amennyiben telefonon felhívjuk, szívesen válaszol a ma.hu olvasóinak kérdéseire az Ügyfélkapu témában.
 
Ma.hu: Mit jelent az, hogy ügyfélkapu?
Pettkó András: A XXI. században az állam által nyújtott olyan lehetőség, amivel szerintem mindenkinek élni kellene. Az ügyfélkapu nyújtotta lehetőségek segítségével a magánszemélyek elektronikusan léphetnek kapcsolatba a közigazgatási szervekkel, illetve az elektronikusan intézhető ügyeket sorban állás nélkül, otthonról, hétvégén, hivatali időn túl is elintézhetik, elindíthatják. Így lesz olcsóbb, hatékonyabb az állam, a használók pedig számos hasznos naprakész információt kaphatnak.

Ma.hu: Mondjon néhányat ezek közül?
Pettkó András: A biztosítási jogviszonyt érintő információk mellett a munkaviszonnyal kapcsolatos adatokat is le lehet kérdezni.  Ez azt jelenti, hogy a munkaadó könnyen és teljes körűen ellenőrizhető, nem évek múlva derül ki,  ha a cégem nem fizette be  a tőlem levont összegeket. A www. magyarorszag.hu oldalon a kapu segítségével bárki néhány pillanat alatt hozzáférhet a saját magát érintő információkhoz. Amikor bevallási kötelezettségem van, nem kell sorban állni, könyvelőre várni, az ingyenes programok segítségével mindez elkerülhető. Az adófolyószámla kivonat lekérdezésével a pénzmozgásokat pontosan nyomon lehet követni. Amennyiben orvosi kezelés alatt áll az ügyfélkapuval rendelkező személy, tájékozódhat az igénybe vett egészségügyi szolgáltatás költségeiről, megtekintheti betegéletútját. Amikor lejárt a személyi igazolványom, jogosítványom, útlevelem, akkor nem csak értesítést kapok erről, hanem  az ügyfélkapu segítségével időpontot foglalhatunk a hatóságnál az ügyeink intézésére. A hivatali ügyek intézése mellett az ügyfélkapun a felsőoktatási felvételi lap is beküldhető. Összességében több tucat dolgot tudunk megtenni vele és ezeknek a szolgáltatásoknak a köre folyamatosan növekszik.

Ma.hu: Kinek lehet Ügyfélkapuja?
Pettkó András: Mindenki kezdeményezheti. Az eljárás bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten elindítható, sőt magán a www.magyarorszag.hu oldalon is. A regisztráció során az ügyfélnek igazolnia kell személyazonosságát, aláírásával hozzá kell járulnia adatainak kezeléséhez. Ezt követően a Központi Hivatal a megadott adatokat a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban (vagy az alá nem tartozó külföldiek esetében az idegenrendészeti nyilvántartásban) ellenőrzi. Bármikor  a felhasználó az adatai kezeléséhez történő hozzájárulását visszavonhatja. Ebben az esetben ügyfélkapus azonosítóját megszüntetik, adatait törlik. A regisztrációhoz személyazonosításra alkalmas okmány és saját e-mail cím szükséges csak. Az első ügyfélkapu igénylése ingyenes.

Ma.hu: A regisztrációt követően kell-e még valamit tennem?
Pettkó András: A megadott e-mail címre érkező üzenetben foglaltaknak megfelelően aktiválást kell végeznie, amely az elektronikus levélben kapott kód megváltoztatását jelenti, egy egyedi, titkos jelszóra.

Ma.hu: Mit tehetek ha elfelejtettem a biztonságot adó jelszavamat?
Pettkó András: Amennyiben elfelejtette jelszavát, felhasználói nevének és ügyfélkapujához tartozó e-mail címének megadásával igényelhet újat. Az e-mail címére küldött új kóddal 5 napon belül ismét érvényesítse az ügyfélkapuját. Tudni kell, hogy bizonyos idő múlva, a mostani szabályok szerint ez két év, a jelszó érvényét veszti automatikusan, és újabbat kell generálni. Nem lehet elfelejteni az ügyfélkapu jelszó cseréjét, a lejárat előtt az ügyfélszolgálat több alkalommal értesíti az ügyfelet a közelgő határidőre.

Ma.hu: Menyi felhasználója van az ügyfélkapunak?
Pettkó András: Ha jól olvastam az interneten, a tíz éve indított rendszer átlépte nemrég a 2 millió regisztrált felhasználót. Ami számomra netpolgárként egy örvendetes szám. Viszont ha elfogadta volna a kormányzat a javaslatomat, amit már nem képviselőként, hanem egyszerű állampolgárként, vagy ahogy szoktam mondani netpolgárként tettem  és  az új alaptörvénybe bekerült volna  egy olyan szakasz is, ami az alapvető hírközlési - informatikai jogokról szólt volna, meggyőződésem, hogy ez a szép szám mára megduplázódott volna, így is elősegítve a digitális társadalom elterjedését, és az olcsóbb, hatékonyabb állam megerősödését. Mindenesetre azt tudom javasolni a honfitársaimnak, akinek nincs még ügyfélkapuja, minél hamarabb kezdeményezze. Az államtól, vagyis a mindenkori kormánytól csak azt tudom kérni, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy minél többen használják ezt a szolgáltatást és azt is: minél több ügyet intézhessünk ezen a módon az olcsóbb, hatékonyabb állam érdekében is.

magyarorszag.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.