Victor Ponta szerint

Románia már kiberháborúban áll

Victor Ponta szerint Románia háborút visel - bár nem konvencionális fegyverekkel, mint Ukrajna - azok ellen, akik energetikai, illetve kibernetikai biztonságát veszélyeztetik.

2015.05.11 14:22MTI

Erről egy bukaresti háromnapos kiberbiztonsági találkozó megnyitóján beszélt hétfőn a román kormányfő.

"Oroszországnak nem a tankok és rakéták a legfőbb fegyverei, hanem a gáz és energia, amivel zsarolni tudja a térséget és Európát. Ugyanakkor folyamatosan támadják a számítógépes és távközlési hálózatainkat olyan emberek, akiket sosem látunk a tévében, de akik azon vannak, hogy lebénítsák rendszereinket, az internetet, tévét, vasutat, légi közlekedést, mindazt, ami a hétköznapi életünk része" - mutatott rá Ponta.

A 17 közép- és délkelet-európai ország szakértőinek és húsz amerikai szoftvercég képviselőinek részvételével zajló rendezvényen Bruce Andrews, az Egyesült Államok kereskedelmi miniszterének helyettese a "digitális protekcionizmus" ellen emelt szót.

Úgy vélte, hogy a gazdasági fejlődést korlátozzák azok a "nacionalista" törvények, amelyek a helyi iparnak próbálnak versenyelőnyt biztosítani.Megjegyezte: a román programozók szaktudása nem maradt "észrevétlen", a Microsoft irodáiban világszerte a román a második leggyakrabban használt nyelv.

Andrews szerint tovább fejlődhet az amerikai-román információs technológiai együttműködés, de ehhez elengedhetetlen, hogy ne szülessenek olyan rendelkezések, amelyek ezt korlátozzák.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter a térség országainak szorosabb kibervédelmi együttműködését sürgette.

Úgy vélte, országának afganisztáni katonai szerepvállalása, valamint az a tény, hogy Bukarest vezető szerepet vállalt az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban, a kibernetikai támadások célpontjává teheti Romániát, és erre fel kell készülnie, és vezető szerepet kell betöltenie a régióban a kibernetikai biztonság terén.

A bukaresti regionális kiberbiztonsági találkozón - az amerikai kereskedelmi küldöttségen és a házigazdákon kívül - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Macedónia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia szakértői vannak jelen a kormányzati, illetve magánszférából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.