Ez lesz a jövő notebookja

Kíváncsi belülről is az új MacBookra? Nézze meg velünk!

Az Apple "a jövő notebookjaként" írta le az új Retina MacBookot, amelyet most nemcsak kívülről nézhet meg és nemcsak a technikai jellemzőit ismerheti meg, de megmutatjuk, mi rejtőzik a belsejében!

Nézzen bele velünk az új Retina MacBookba! >>> KATT a képekhez! képgaléria

2015.04.16 13:10ma.hu

Alig másfél hónapja mutatták be a legújabb, mindössze 13,1 milliméter vastagságú Apple notebookot, amely a Retina MacBook fantázianevet kapta, a belsejében lévő technikai újításokra pedig minden számítástechnika-rajongó kíváncsi lehet. Most az iFixit jóvoltából nem kell tovább képzelődni, feltárul a szerkezet belseje, amely átmenetet képez a hagyományos macbookok és a tabletek között. A gép belsejéhez ugyanis első lépésként még a hagyományos módon, néhány csavar eltávolításával férhetünk hozzá, belül azonban már olyan részletekkel találkozunk, amelyek inkább a táblagépekre jellemzőek.

De mit is kell tudnunk a Retina MacBookról? A méretén kívül kiemelendő érdekesség a passzív hűtéses Core M processzor, a rétegelt akkumulátor és az újfajta, pillangó mechanikás billentyűzet. A gép belsejébe nézve azonnal szemet szúr a belső rész jelentős részét kitöltő akkumulátor, melynek csatlakozóját már jól ismerhetjük az iPadekből, de ez a típus pontosan a MacBookhoz készült, és mivel ragasztással rögzítették az alumínium gépházban, nem is érdemes a házilagos cseréjével kísérletezni később - de összességében semmi extra.

Fotó: iFixit (A galériához KATT a képre!)

Szakértő szemek is nagyra nyílnak viszont a processzorhűtéstől, az integrált alaplaptól és a rajta elhelyezett alkatrészekről: a kb. fél névjegykártyányi méretet kitevő Core M processzorra ráforrasztva találjuk a 8 GB RAM-ot, a 256 GB-os SSD-t, valamint a többi fontos elemet.

És amit szintén érdemes még kiemelni, bár nem(csak) a gép belsejében mutatkozik meg, az a billentyűzet, amely az úgynevezett pillangó mechanikának köszönhetően a korábbi ollós megoldáshoz képest jóval kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaz, viszont ennek megfelelően sokkal érzékenyebb is a megszokott macbookos billentyűzetekhez képest. Hátránya - bár ez a szerkezet teljes egészére igaz -, hogy szinte minimális lehetőség van a javításra: ha valami elromlik benne, az egész gépről lemondhatunk, tulajdonképp nem marad más, mint egy másikra cserélni, ugyanakkor addig, amíg nincs vele gond, addig lényegesen nagyobb felhasználói élményt nyújt az elődjeinél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.