Deutsch Tamás meet-up-ja

Internetkonzultáció: összeállt a javasolt kérdéssor, jön a végrehajtás

A kérdéssor véglegesítését követő, szeptemberre lezáruló folyamat során a részt vevő polgárok "válaszaiból kirajzolódó javaslatokat a kormány végre fogja hajtani".

2015.04.14 16:28MTI

Összeállt az internetről szóló nemzeti konzultáció javasolt 20 témából álló kérdéssora, amelyből a hónap végére készül kormány-előterjesztés - jelentette be Deutsch Tamás, a folyamat előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a kérdéssor véglegesítését követő, szeptemberre lezáruló folyamat során a részt vevő polgárok "válaszaiból kirajzolódó javaslatokat a kormány végre fogja hajtani". Emlékeztetett arra, hogy a véglegesített kérdéssorról minden, 14. életévét betöltött magyar állampolgár véleményt nyilváníthat majd, egyes válaszoknál több opciót is támogatásáról biztosítva.

"Ez a lehető legjobb időpont; európai kérdéseket tudunk befolyásolni" - jegyezte meg a konzultáció időzítéséről szólva a miniszterelnöki biztos.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A kedd délutántól a konzultáció honlapján, a https://www.internetkon.hu címen elérhető javasolt kérdéssorról szólva megemlítette, várják a polgárok véleményét arról, hogy az úgynevezett penetráció növelése érdekében csökkenjenek-e az internet-előfizetési díjak adóterhei, a szociálisan rászorulók számára legyen-e elérhető egy kedvezményes árú alapcsomag, s ha igen, bővítsék-e az azt igénybe vevők digitális kompetenciáját.

Van kérdés, amelyik arra vonatkozik, legyen-e minden településen ingyenes wifi-pont, tanítsák-e a mainál mélyebben a digitális ismereteket, hozzák-e korábbra az informatikaoktatás kezdetét, illetve bővítsék-e az óraszámot. De arról is kikérik a polgárok véleményét, hogy milyen módon támogatnák a hazai szélessávú hálózat kiépítésének felgyorsítását.

Egy kérdés arra irányul, támogatják-e, hogy e fejlesztés során preferálják a hazai kis- és közepes kábel- és internetszolgáltatókat, de van a listán a gyerekeket az interneten keresztül érő káros hatások kivédésére, a felelős internethasználat terjesztésére, a világhálón keresztül elkövetett zaklatások és személyiségijog-sértések visszaszorítására, az e-kereskedelem biztonságosabbá tételére vonatkozó kérdés is.

Az egyik pontban a hazai start-up cégek támogatásának szükségességéről nyilváníthatnak véleményt a polgárok, míg egy másikban arról, hogy az eddigieknél határozottabban támogassák-e a hazai kis- és középvállalkozások informatikai fejlesztéseit és internetes megjelenését.

Van pont, amely arra vonatkozik, hogy kötelezze-e el magát az állam a nyílt forráskódú szoftverek felhasználása mellett, de véleményt nyilváníthatnak a polgárok arról is, mit tegyen az állam az ingyenes tartalommegosztás területén, melyek a legsürgetőbb teendők az e-közigazgatás lehetőségeinek javítása, bővítése terén.

Emellett a konzultáció egyik pontja a Deutsch Tamás által "Google- vagy Facebook-adónak" nevezett elem, amelynek kérdésében arról foglalhat állást mindenki, hogy - szemben a mai helyzettel - egyes nagy forgalmat generáló cégek is hozzájáruljanak-e az internet használatához nélkülözhetetlen infrastruktúra fejlesztéséhez és fenntartásához, illetve a minőségi tartalmak és szolgáltatások fejlesztéséhez.

A kérdéssor záró eleme a netsemlegességre vonatkozik, azaz arról kéri a felhasználók véleményét, hogy egyes szolgáltatások számára fontosságuk, gazdasági értékük vagy a szolgáltatók jogos üzleti szempontjai miatt lehetséges, illetve érdemes lehet-e elsőbbséget biztosítani az internetes forgalomban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.