Boldog szülinapot!

40 éves a Microsoft

A legismertebb informatikai céget 1975-ben alapította Bill Gates és Paul Allen.

2015.04.04 08:39ma.hu

A két fiatal programozó egy BASIC fordítóprogrammal kereste meg az MITS vállalatot, akik szerződést is kötöttek velük. A frissen alakult céget 1975 április 4-én jegyezték be - Allen ötlete nyomán - Microsoft néven.

Hogy mekkora sikert fog elérni néhány éven belül a Microsoft azt valószínűleg senki sem sejtette még négy évtizeddel ezelőtt. Az első nagy dobásra 1981-ig kellett várni, ekkor az IBM választotta ki a Gates által készített MS-DOS operációs rendszert új számítógépcsaládjához.

1985-ben piacra dobták az első Windowst, ami már grafikus felülettel rendelkezett. 1990-ben érkezett a Win 3.0 és az Office, amiknek köszönhetően a Windows lett a legelterjedtebb operációs rendszer, ezt a dominanciát a mai napig sikerült megőrizniük, dacára olyan kevésbé sikeres projekteknek, mint a 98 vagy a Vista.

A Microsoft Xbox segítségével a játékiparban is komoly tényezőnek számít, de késlekedése miatt a mobil piacon már nem ennyire sikeres. Mind az Android mind az iOS messze megelőzi elterjedség tekintetében.

Az alapító Bill Gates hosszú évek óta számít a világ leggazdagabb emberének, 2000-ben lemondott vezérigazgatói székéről és csak technológiai tanácsadóként vesz részt a cég életében. Utódja, Steve Ballmer kevésbé volt sikeres, a mobiltelefonok és tabletek érkezésére történő lassú reagálásért őt teszik a mai napig felelőssé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.